Cercetătorii chinezi au dezvoltat un remediu din ingrediente naturale care ar putea revoluţiona controlul greutăţii. Testele pe şobolani au indicat o reducere semnificativă a greutăţii şi mai puţine efecte secundare comparativ cu medicamentele existente, iar studiile pe oameni sunt deja în curs. Echipa şi-a prezentat rezultatele la recenta întâlnire a Societăţii Americane de Chimie (ACS Fall 2025/American Chemical Society Fall 2025 Digital Meeting), care a avut loc între 17-21 august.
Un grup de cercetători de la Universitatea Sichuan, din China, testează o nouă metodă naturală de reducere a greutăţii, bazată pe particule vegetale care blochează absorbţia grăsimilor în intestin, oferind o alternativă la medicamentele pentru slăbit, fără efectele secundare ale acestora.
Microsferele combină vitamina E, extracte de ceai verde şi alginat derivat din alge marine pentru a capta grăsimile alimentare înainte ca organismul să le poată absorbi. Aceste componente de calitate alimentară, toate aprobate de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, formează particule comestibile care pot fi integrate în alimentele de zi cu zi.
Particulele vegetale asemănătoare celor din ceaiul boba au ajutat şobolanii aflaţi pe o dietă bogată în grăsimi să piardă în greutate şi ar putea deveni într-o zi o opţiune pentru slăbit fără medicamente, spun cercetătorii chinezi.
Ele sunt fabricate din ceai verde şi vitamina E, apoi acoperite cu molecule derivate din alge marine. Odată ce medicamentul este ingerat, învelişul se dilată, iar moleculele de ceai verde şi vitamina E se leagă şi captează grăsimile parţial digerate în intestin. Întregul complex -particulele împreună cu lipidele captate - trece prin sistemul digestiv şi este eliminat din organism în mod natural.
Şobolanii care au urmat o dietă bogată în grăsimi au pierdut 17% din greutatea corporală totală atunci când au consumat şi acest produs timp de o lună, în timp ce grupul de control hrănit cu o dietă bogată în grăsimi care nu conţinea aceste particule, nu au slăbit.
De asemenea, şobolanii hrăniţi cu acest remediu natural au prezentat mai puţine leziuni hepatice decât cei care au consumat o dieta bogată în grăsimi fără aceste particule, au constatat cercetătorii.
Grupul care a primit particulele vegetale a eliminat o cantitate de grăsime similară cu cea observată la şobolanii hrăniţi cu o dietă bogată în grăsimi şi trataţi cu medicamentul pentru slăbit orlistat, care are acelaşi mecanism de acţiune - blocarea absorbţiei grăsimilor parţial digerate în intestin - însă fără efectele secundare gastrointestinale întâlnite la grupul tratat cu acest medicament, comercializat fără reţetă sub numele Alli de către grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) şi pe bază de prescripţie medicală sub numele Xenical, de către grupul farmaceutic elveţian Roche.
Particulele fără gust pot fi modelate în mici sfere care seamănă cu cele de tapioca şi ar putea fi integrate cu uşurinţă în alimentaţia oamenilor, spun cercetătorii.
„Ne dorim să creăm o soluţie care să se integreze firesc în obiceiurile alimentare şi stilul de viaţă al oamenilor”, a declarat Yue Wu, liderul studiului şi student la Universitatea Sichuan, citat într-un comunicat.
Testarea clinică a început deja, cu 26 de participanţi înscrişi în primul studiu pe oameni, iar „datele preliminare ar putea fi disponibile în cursul anului viitor”, potrivit autorilor.
Cercetătorii şi-au prezentat rezultatele la recenta întâlnire ACS Fall 2025, desfăşurată între 17-21 august, în Washington D.C.
Această inovaţie apare în contextul în care ratele globale ale obezităţii continuă să crească în ciuda numeroaselor intervenţii, iar opţiunile farmaceutice existente se dovedesc adesea costisitoare sau provoacă efecte nedorite.