Noi cercetări sugerează că exerciţiile fizice pot reduce semnificativ riscul de deces a persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral. Oamenii de ştiinţă canadieni au descoperit că supravieţuitorii accidentelor vasculare cerebrale care trăiesc în comunitate şi petrec 3 până la 4 ore pe săptămână mergând pe jos sau grădinărind sau mergând cu bicicleta timp de 2 până la 3 ore pe săptămână, au un risc de deces cu 54% mai mic din orice cauză.
„Ştim că activitatea fizică este importantă, din studiile efectuate pe populaţia generală, atunci când vine vorba de reducerea evenimentelor cardiovasculare, atacurilor de cord şi accidentelor vasculare cerebrale, dar pacienţii cu accidente vasculare cerebrale sunt un grup special de indivizi care, în general, au un nivel mai scăzut de activitate fizică din cauza potenţialului handicap persistent", a declarat dr. Raed A. Joundi, autorul principal al studiului, de la Universitatea din Calgary din Canada.
Cercetătorii au remarcat că riscul de deces a început să scadă cu orice cantitate de exerciţiu efectuată. ,,În cazul în care putem identifica o intervenţie relativ ieftină şi uşoară, cum ar fi activitatea fizică pentru a îmbunătăţi starea de sănătate si de a reduce riscul de deces pentru supravieţuitorii accidentului vascular cerebral, ar fi important”, a precizat dr. Raed A. Joundi.
Oamenii de ştiinţă au descoperit cele mai notabile efecte ale exerciţiului fizic în rândul supravieţuitorilor mai tineri. Cei sub 75 de ani au avut o reducere cu 79% a riscului de deces, comparativ cu cei cu vârsta de 75 de ani şi peste, care s-au dovedit a avea un risc redus cu 32%.
Dr. Paul George, profesor de neurologie la Universitatea Stanford din California, a declarat că rezultatele demonstrează că oamenii ar trebui să continue să facă mişcare după ce au avut un accident vascular cerebral.
Cercetările viitoare ar trebui să se axeze pe identificarea barierelor care stau în calea activităţii fizice în urma accidentului vascular cerebral şi a metodelor de reducere a acestora pentru creşterea activităţii fizice la supravieţuitorii accidentului vascular cerebral.
„Supravieţuitorii accidentului vascular cerebral pot avea unele dizabilităţi, aşa că trebuie să le putem oferi un nivel de exerciţii care este posibil pentru ei”, a spus Joundi, potrivit siteului Webmd.com.
Citiţi şi Pacienţii care au COVID-19 se confruntă cu un risc mai mare de accident vascular cerebral