Farmaciştii, asistenţii medicali şi paramedicii din Marea Britanie ar putea deveni medici după doar trei ani de studii, pentru a compensa criza de personal calificat din sectorul sanitar.
Astfel, un proiect guvernamental arată că Marea Britanie are un deficit de 11.500 de medici în prezent, adică unul din 10 posturi de medic este vacant, iar autorităţile consideră că una dintre măsurile care ar putea reduce rapid criza este un program de formare rapidă a personalului care dispune deja de cunoştinţe medicale.
MEDIC DUPĂ 3 ANI DE STUDII
Planul de măsuri radicale, elaborat de Departamentul pentru Sănătate şi Protecţie Socială, ar putea fi anunţat oficial săptămâna viitoare, potrivit publicaţiei britanice Daily Mail.
Guvernul de la Londra poate lua o astfel de măsură după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, deoarece nu mai trebuie să respecte reglementările blocului comunitar, care impune statelor membre ale UE reguli stricte pentru formarea medicilor – precum o durată minimă a studiilor de şase ani plus perioada de rezidenţiat.
De altfel, reglementările actuale pentru formarea medicilor din Marea Britanie sunt considerate printre cele mai stricte din lume, prevăzând o durată a studiilor universitare de şase ani pentru facultăţile de medicină şi o perioadă de rezidenţiat de cinci ani.
Însă Marea Britanie se confruntă cu o criză de medici mai ales în medicina de familie şi în spitalele publice, iar noul plan are ca ţintă reducerea deficitului de medici în beneficiul pacienţilor.
Un document guvernamental citat de Daily Mail stipulează că părăsirea UE “ne poate permite să reducem duplicarea inutilă a instruirii în Marea Britanie şi să realizăm un proces mai rapid pentru profesioniştii existenţi din domeniul sănătăţii care doresc să se instruiască într-o altă disciplină. De exemplu, un paramedic cu zece ani de experienţă şi care are deja pregătire de bază ar putea face doar trei ani de studii suplimentare pentru a deveni medic, mai degrabă decât cei şase ani prevăzuţi de directivele UE”.
“DOCTORI IEFTINI”
Planul a stârnit deja critici mai ales din rândul asociaţiilor de medici din Marea Britanie, care consideră că guvernul vrea să creeze o nouă categorie de “doctori ieftini” din motive populiste.
Mai mult, reprezentanţii medicilor acuză că planul ar putea afecta îngrijirea pacienţilor, deoarece va crea doctori insuficient pregătiţi.
“Orice măsură pentru extinderea personalului medical este binevenită, deoarece aceasta va îmbunătăţi calitatea îngrijirii pacientului. Dar pregătirea medicală din Marea Britanie este printre cele mai riguroase din lume, din motive întermeiate, şi ne opunem oricărei decizii care urmăreşte să reducă aceste înalte standarde”, a declarat profesorul Carrie MacEwen, preşedinte al Academy of Medical Royal Colleges, care reuneşte 23 de facultăţi de medicină din Marea Britanie.
„Părăsirea UE poate oferi noi oportunităţi, dar nu există soluţii rapide pentru deficitul de forţă de muncă cu care se confruntă National Health Service şi a propune anumite lucruri pur şi simplu de dragul de a demonstra anumite diferenţe faţă de UE ar putea să nu fie cel mai bun început”, a completat profesorul.