Ministrul Sănătăţii din Germania, Jens Spahn, estimează că un vaccin pentru imunizarea împotriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 va fi disponibil în următoarele luni, într-un scenariu optimist, sau cel târziu la începutul anului viitor.
“Sunt optimist că în următoarele luni, şi cu siguranţă anul viitor, putem avea un vaccin”, a afirmat Spahn pentru postul ZDF, citat de Reuters.
Oficialul german s-a ferit să ofere o estimare mai precisă, precizând că nu este încă posibil de spus de câte vaccinări va fi nevoie pentru imunizare sau cât va dura imunitatea în urma vaccinării.
“Putem spune cu siguranţă că, datorită unui efort intens de cooperare – între cercetători, oameni de ştiinţă şi public –, probabil vom avea un vaccin mai devreme ca niciodată în istoria umanităţii”, a mai spus Jens Spahn.
În prezent, mai multe vaccinuri sunt testate în studii clinice de faza a III-a, cele mai avansate fiind cele dezvoltate de Universitatea Oxford (în parteneriat cu AstraZeneca/Marea Britanie), Moderna (SUA) şi Pfizer (SUA)/BioNTech (Germania).
La finalul săptămânii trecute, Comisia Europeană a încheiat discuţiile preliminare cu compania farmaceutică Sanofi, care dezvoltă un vaccin pentru coronavirusul SARS-CoV-2 împreună cu GlaxoSmithKline (Marea Britanie), pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze de vaccinuri pentru statele membre ale Uniunii Europene.
Vaccinul dezvoltat de Sanofi şi GSK este unul cu 2 doze, astfel că cele 300 de milioane de doze ar fi suficiente pentru imunizarea a 150 de milioane de persoane din UE – adică o treime din populaţia totală a blocului comunitar.
Comisia continuă discuţiile şi cu alţi producători de vaccinuri în vederea încheierii unor acorduri de furnizare.
România a rezervat 10 milioane de doze de vaccin din cantitatea cumpărată centralizat pentru statele membre ale UE de Comisia Europeană.