Numărul copiilor internaţi în spitalele din Marea Britanie din cauza reaciilor alergice severe a crescut cu 72% în ultimii cinci ani, o tendinţă asociată cu factori de mediu de către specialişti.
Astfel, datele oficiale britanice, citate de BBC, arată că numărul copiilor internaţi din cauza reacţiilor alergice severe a crescut de la 1.015 în 2013-2014 până la 1.746 în 2018-2019.
Cel mai mare număr al internărilor din această cauză s-a înregistrat în rândul copiiilor cu vârsta sub 10 ani.
În schimb, numărul total al internărilor din cauza reacţiilor alergice severe din Marea Britanie – copii şi adulţi – a crescut într-un ritm mult mai lent – cu 34% până la 5.497.
Cele mai multe reacţii alergice severe sunt provocate de anumite alimente precum nucile, peştele sau crustaceele, însă unele sunt cauzate de înţepături de viespe sau de albină, de medicamente sau de lactate.
Chiar şi o expunere redusă la unul dintre aceşti alergeni poate provoca o reacţie anafilactică ce se manifestă prin dificultăţi de respiraţie, creşterea puternică a ritmului cardiac şi chiar pierderea cunoştinţei.
Anafilaxia sau şocul anafilactic se numără printre reacţiile alergice ce pot pune viaţa în pericol.
Specialiştii consideră că această creştere a incidenţei alergiilor în rândul copiilor nu poate fi explicată doar prin îmbunătăţirea diagnosticului.
Cauzele principale detectate de specialişti sunt schimbări la nivelul dietei, precum şi expunerea la microbi şi poluare.
Un alt factor este reprezentat de riscurile mai mari pe care şi le asumă unii adolescenţi care ştiu că sunt alergici, a explicat un expert pentru BBC.