Noua variantă a SARS-CoV-2, identificată în sudul Africii şi care are un număr-record de mutaţii, stârneşte îngrijorări în întreaga lume, multe state anunţând deja restricţii de zboruri dinspre şi către zonele de focar. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a programat vineri o reuniune de urgenţă, în care ar putea clasifica noua variantă, care ar putea fi denumită "niu" (după litera din alfabetul grecesc), ca fiind "de interes" sau "de îngrijorare".
Varianta, denumită B.1.1.529, a fost identificată prima dată în 11 noiembrie în Botswana, unde au fost secvenţiate genetic primele trei cazuri. Ulterior, varianta a fost identificată şi în Africa de Sud şi Hong Kong.
Vineri, autorităţile din Israel a anunţat primul caz confirmat cu noua variantă pe teritoriul ţării, la o persoană care s-a întors din Malawi.
OMS a programat pentru vineri o reuniune de urgenţă a experţilor la Geneva, Elveţia, pentru a discuta despre varianta B.1.1.159.
În cadrul reuniunii, experţii vor decide dacă noua variantă trebuie desemnată ca fiind "de interes" sau "de îngrijorare". În acest caz, experţii vor desemna o denumire oficială noii variante - cel mai probabil "niu".
În prezent, potrivit clasificărilor OMS, există patru variante "de îngrijorare" - alfa, beta, gama şi delta - şi două variante "de interes" - lambda şi miu.
Principala sursă de îngrijorare în privinţa noii variante este numărul foarte mare de mutaţii identificate – 32 doar la nivelul proteinei Spike (S), principala ţintă a vaccinurilor anti-Covid-19 dezvoltate până acum.
Din această cauză, unii cercetători consideră că noua variantă ar putea să afecteze eficacitatea vaccinurilor şi să se răspândească mai uşor în lipsa unei protecţii adecvate oferite de serurile actuale.