Executivul Uniunii Europene (UE) a prezentat o nouă iniţiativă menită să facă profesia de asistent medical mai atractivă, pentru a contracara deficitul actual de asistente medicale în Europa.
Iniţiativa reprezintă un efort comun al Comisiei Europene şi al Biroului regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care se concentrează atât pe menţinerea în activitate a asistenţilor medicali, cât şi pe creşterea numărului acestora în toate statele membre ale UE.
Finanţată prin programul din domeniul sănătăţii EU4Health, creată ca răspuns la pandemia de Covid-19, iniţiativa în valoare de 1,3 milioane de euro va pune în aplicare diverse măsuri în următorii trei ani în cel puţin jumătate din statele membre ale UE, acordând prioritate celor care se confruntă cu cele mai grave deficite de personal medical.
Aceste măsuri includ programe de mentorat şi formare menite să atragă tinerii studenţi şi profesioniştii aflaţi la jumătatea carierei către domeniul asistenţei medicale.
Un obiectiv-cheie al iniţiativei este elaborarea unui raport care să analizeze interesul tinerilor de a urma o carieră de asistent medical, care va fi utilizat pentru a fundamenta un „dialog politic” la nivelul UE.
„Asistentele medicale reprezintă coloana vertebrală a sistemelor noastre de sănătate şi sunt esenţiale pentru a garanta că pacienţii primesc îngrijiri profesionale de înaltă calitate atunci când au nevoie de ele”, a declarat comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, subliniind importanţa iniţiativei, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, publicat la începutul săptămânii.
Printre acţiunile suplimentare se numără elaborarea de strategii de recrutare şi punerea în aplicare a oportunităţilor de formare, în special în ceea ce priveşte transformarea digitală a asistenţei medicale.
De asemenea, se vor efectua evaluări ale impactului asupra forţei de muncă pentru a identifica cauzele profunde ale deficitului de asistente medicale şi pentru a elabora strategii de îmbunătăţire a sănătăţii şi bunăstării asistentelor medicale.
Iniţiativa urmăreşte să sporească interesul pentru cariera de asistent medical, să îmbunătăţească ratele de retenţie, să sporească siguranţa îngrijirii pacienţilor şi să se asigure că asistenţii medicali joacă un rol mai activ în elaborarea politicilor de sănătate.
Un plan de acţiune privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă în UE, prezentat de Comisie în luna martie, a sugerat deja politici de retenţie a asistenţilor, cum ar fi iniţiativele de mentorat.
Europa se confruntă cu o dublă provocare: îmbătrânirea populaţiei, care va necesita mai multe servicii medicale, şi un val de pensionări în rândul personalului medical. Se preconizează că soluţionarea deficitului de lucrători în domeniul îngrijirii pe fondul creşterii cererii va fi o prioritate majoră pentru următorul executiv al UE.
„Iniţiativa reprezintă un semn al angajamentului nostru de a aborda problemele grave legate de forţa de muncă din domeniul sănătăţii cu care se confruntă multe state membre şi de a îmbunătăţi rezilienţa sistemelor de sănătate din întreaga Uniune Europeană a Sănătăţii”, a conchis Kyriakides.