Israel, ţara cu cea mai ridicată rată de vaccinare împotriva Covid-19, transmite săptămânal companiei Pfizer date privind efectul vaccinării asupra ratei de transmitere a virusului SARS-CoV-2, ce pot ajuta la îmbunătăţirea campaniilor de vaccinare în alte state.
Israelul a primit în 19 decembrie primele doze de vaccin de la companiile Pfizer şi BioNTech, beneficiind de livrări preferenţiale deoarece a acceptat să plătească un preţ mai mare decât alte state. În plus, contractul de achiziţie semnat între guvernul israelian şi compania Pfizer prevede că Israelul va furniza date privind efectele vaccinării.
Luni, Ministerul Sănătăţii din Israel a publicat cea mai mare parte a contractului de 20 de pagini privind achiziţia de vaccinuri, care prevede, între altele, că obiectivul este de a determina dacă se atinge imunitatea colectivă după vaccinarea unui anumit procent din populaţie.
Autorităţile nu au publicat, însă, date comerciale din contract, precum preţul plătit sau numărul de doze de vaccin pe care le va primi Israelul.
Totuşi, Israelul a primit un număr mult mai mare de doze decât alte state, astfel că în doar o lună de la primirea primelor cantităţi de la Pfizer, aproape 25% din populaţia ţării a primit prima doză de vaccin anti-Covid-19, iar 3,5% dintre israelieni au primit şi doza de rapel.
Datele obţinute în urma campaniei de imunizare din Israel pot fi folosite pentru a îmbunătăţi strategiile de imunizare din alte state.
"Chiar dacă proiectul este realizat în Israel, informaţiile obţinute vor putea fi aplicate în întreaga lume şi anticipăm că vor permite guvernelor să maximizeze impactul campaniilor de vaccinare asupra sănătăţii publice", a precizat luni compania BioNTech, într-un comunicat.
Cele mai importante informaţii aşteptate în urma campaniei de vaccinare din Israel privesc rata de imunizare necesară pentru a opri transmiterea virusului SARS-CoV-2 şi monitorizarea evoluţiei epidemiologice în timp şi la diferite rate de vaccinare.
Israelul a negociat contracte la preţuri mai mari cu producătorii de vaccinuri pentru a primi mai repede un număr mai mare de doze, însă are şi un alt atu: sistemul său digitalizat de sănătate şi acoperirea universală cu servicii de sănătate oferă companiilor farmaceutice date rapide despre efectul vaccinării.