Frica, durerea, incertitudinea şi izolarea în timpul pandemiei de COVID-19 au declanşat o stare naţională de urgenţă în ceea ce priveşte sănătatea mintală a copiilor şi tinerilor din SUA. Tinerii s-au confruntat deja cu provocări semnificative de sănătate mintală, iar pandemia le-a agravat, atrag atenţia medicii pediatri şi psihiatri din SUA.
Academia Americană de Pediatrie (AAP), Academia Americană de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului (AACAP) şi Asociaţia Spitalelor de Copii (CHA) declară „urgenţă” în sănătatea mintală a copiilor. Împreună, aceste organizaţii reprezintă peste 77.000 de medici şi peste 200 de spitale pentru copii.
„Sănătatea mintală a copiilor suferă. Tinerii au îndurat atât de mult pe parcursul acestei pandemii şi, deşi o mare parte a atenţiei este adesea acordată consecinţelor ei asupra sănătăţii fizice, nu putem trece cu vederea criza în creştere a sănătăţii mintale cu care se confruntă pacienţii noştri”, a afirmat dr. Lee Savio Beers, preşedintele AAP.
„Declaraţia de astăzi este un apel urgent adresat factorilor de decizie politică de la toate nivelurile de guvernare. Trebuie să tratăm această criză de sănătate mintală aşa cum este ea acum, o urgenţă”, a îndemnat Savio Beers.
Statisticile arată acest lucru: între martie şi octombrie 2020, procentul vizitelor la departamentele de urgenţă pentru copiii cu urgenţe de sănătate mintală a crescut cu 24% în rândul copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani şi cu 31% în rândul copiilor cu vârsta între 12 şi 17 ani, au spus asociaţiile profesionale.
La începutul lui 2021, au existat cu 50% mai multe vizite la urgenţe legate de tentative de sinucidere în rândul fetelor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani decât la începutul lui 2019. Datele recente arată, de asemenea, că peste 140.000 de copii din SUA au suferit pierderea unui îngrijitor principal sau secundar în timpul pandemiei.
„Am fost îngrijoraţi de sănătatea emoţională şi comportamentală a copiilor chiar înainte de pandemie. Urgenţa din sănătate publică în curs de desfăşurare, pandemia, a înrăutăţit o situaţie deja proastă. Avem grijă de tineri cu rate crescânde de depresie, anxietate, traume, singurătate şi risc de suicid. Nu putem sta cu mâinile în sân. Aceasta este o urgenţă naţională, iar timpul pentru acţiuni rapide şi deliberate este acum", a spus dr. Gabrielle Carlson, preşedintele AACAP.
În opinia asociaţiilor profesionale, factorii de decizie politică trebuie să mărească finanţarea pentru a se asigura că toate familiile pot avea acces la servicii de sănătate mintală, să îmbunătăţească accesul la telemedicină, să sprijine îngrijirea eficientă a sănătăţii mintale în şcoală şi să consolideze eforturile de reducere a riscului de sinucidere a tinerilor, printre alte măsuri.
„Ne confruntăm cu o criză naţională semnificativă privind sănătatea mintală la copiii şi adolescenţii noştri, care necesită acţiuni urgente. În primele şase luni ale acestui an, spitalele de copii din întreaga ţară au raportat o creştere şocantă de 45% a numărului de cazuri de autovătămare şi sinucidere la tinerii cu vârste între 5 şi 17 ani, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019. Împreună cu AAP şi AACAP, tragem un semnal de alarmă cu privire la această urgenţă care este sănătatea mintală”, a declarat Amy Wimpey Knight, preşedintele CHA.
Dr. Florina Rad, medic primar psihiatrie pediatrică la Clinica de Psihiatrie Pediatrică de la Spitalul Clinic de Psihiatrie ,,Prof. Dr. Al. Obregia”, a declarat la dezbaterea ,,Mental Health360” că ,,pandemia a dus la o creştere a ponderii pacienţilor copii şi adolescenţi care se adresează serviciilor de psihiatrie pediatrică pentru diverse tulburări emoţionale din sfera anixetăţii şi depresiei”.
Medicul român a semnalat că ,,în cadrul spitalului, de exemplu comparând numărul de internări pentru episoade depresive severe în primele şase luni ale anului 2019 cu primele şase luni ale anului 2021, am observat o creştere cu 5% a acestui diagnostic. Pandemia a scos în evidenţă dificultăţile de-a accesa serviciile de sănătate mintală pentru copii şi adolescenţi pentru că în ţara noastră psihiatria pediatrică se află printre specialităţile cu cei mai puţini medici”, a semnalat medicul de la Clinica de Psihiatrie Pediatrică de la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia.