Numărul românilor care deţin poliţe de asigurări private de sănătate a crescut cu 14% între martie 2018 şi martie 2019, ajungând la peste 391.000, arată datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
De asemenea, sumele plătite pentru poliţele de asigurări private de sănătate, care acoperă în general servicii oferite în sistemul medical privat, au crescut în primul trimestru din acest an cu 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, la 93,1 milioane lei.
“Numărul contractelor în vigoare la finalul lunii martie 2019 la nivelul întregii pieţe a asigurărilor de sănătate se situa la 391.162, în creştere cu 14% faţă de numărul contractelor în vigoare la finalul lunii martie 2018. Cele mai multe dintre contractele în vigoare (372.847, reprezentând peste 95% din numărul total de contracte) sunt încheiate pentru asigurări de sănătate asimilabile asigurărilor generale”, arată raportul ASF.
Asigurările private de sănătate din România acoperă costurile cu servicii medicale în cabinete, clinici şi spitale private din ţară, dar şi din străinătate, în funcţie de pachetele alese.
În România, asigurarea de sănătate privată este deductibilă la calculul impozitului pe veniturile din salarii, în limita echivalentului în lei a sumei de 400 euro pe an.
Potrivit unui program de măsuri pentru dezvoltarea pieţei de asigurări de sănătate din România, realizat anterior de ASF, piaţa asigurărilor de sănătate “are un potenţial de dezvoltare foarte mare, care ar aduce beneficii multiple tuturor actorilor implicaţi: sistemul de sănătate, asiguraţi, sectorul asigurărilor private”.
Pentru dezvoltarea asigurărilor de sănătatel ASF a propus extinderea asigurărilor private către unităţile sanitare publice, dar şi redimensionarea pachetului de bază de servicii medicale decontat de FNUASS, prin identificarea categoriilor de servicii medicale care pot fi asigurate privat.
“Principala cauză pentru care sistemul de asigurări private de sănătate din România nu s-a dezvoltat este acoperirea amplă oferită de sistemul public de asigurări de sănătate (dar de o calitate nu foarte bună), care limitează spre zero posibilitatea oferirii de asigurări private de sănătate, şi inexistenţa coplăţilor pentru serviciile medicale, lucruri care ar conduce la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale în România”, menţiona programul de măsuri al ASF.
În 2018, numărul românilor care deţin poliţe de asigurări private de sănătate a crescut anul trecut cu 33% faţă de 2017, ajungând la peste 365.000.