O echipă de cercetători din Statele Unite a descoperit de ce unele imunoterapii nu funcţionează în tratamentul pacienţilor cu cancer, deşi au rezultate pozitive în testele realizate în laborator.
Astfel, un studiu publicat recent de cercetători de la Universitatea din Virginia, SUA, arată că unele imunoterapii dezvoltate pentru tratarea mai multor forme de cancer, precum cel ovarian, de colon sau mamar triplu-negativ, au eşuat în studiile clinice realizate cu pacienţi, în ciuda unor rezultate promiţătoare în testele realizate în laborator.
Studiul, realizat de o echipă condusă de Jogender Tushir-Singh, profesor la departamentul de biochimie şi genetică moleculară a universităţii, a determinat că aceste imunoterapii declanşează procese biologice care reduc acţiunea sistemului imunitar asupra tumorilor solide.
"Descoperirile noastre au un potenţial semnificativ de a îmbunătăţi şi mai mult eficacitatea unor medicamente deja aprobate cu anticorpi ce ţintesc PD-L1 în tumorile solide, mai ales ca celor aprobate pentru cancerul de sân triplu-negativ", a afirmat prof. Tushir-Singh, citat de Jerusalem Post.
Cercetătorii au studiat anticorpii ce ţintesc receptorul DR5 de pe suprafaţa celulelor canceroase. În acest caz, studiile clinice au arătat că administrarea acestor medicamente la pacienţi nu a adus nicio creştere a duratei de supravieţuire, deşi în testele anterioare l pe animale s-a observat o reducere semnificativă a tumorilor.
În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că anticorpii anti-DR5 au declanşat diverse procese biologice care au suprimat răspunsul imunitar al organismului. În acest fel, celulele tumorale nu au fost afectate de tratament şi au continuat să se extindă.
Autorii studiului au descoperit că pot reface eficacitatea tratamentului prin combaterea proceselor biologice, astfel încât răspunsul imunitar al organismului să nu fie afectat.
Noua abordare a avut rezultate pozitive în testele realizate pe şoareci, în laborator. Cercetătorii intenţionează să testeze noua descoperire în studii clinice realizate cu pacienţi.