O nouă terapie pentru cancerul pancreatic, care combină trei medicamente, a obţinut rezultate promiţătoare în studiile preclinice şi urmează să fie testată în studii clinice chiar din acest an.
Cancerul pancreatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer. Doar 10% dintre pacienţi supravieţuiesc la 5 ani după diagnostic.
Unele tratamente cu chimioterapie au un anumit succes împotriva cancerului pancreatic în faza iniţială, însă tumorile devin rezistente la terapie. În plus, noi abordări terapeutice precum imunoterapia s-au dovedit puţin eficace în cazul cancerului pancreatic.
Însă o nouă abordare terapeutică dezvoltată de o echipă de cercetători de la Institutul Koch de cercetare în domeniul cancerului din cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) s-a dovedit mult mai promiţătoare în studiile preclinice, realizate pe şoareci.
Potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta în "Cancer Cell", noua terapie combină trei medicamente (anticorpi agonişti ai CD40, inhibitor al proteinei PD-1 şi inhibitor al receptorului TIGIT) care stimulează sistemul imunitar să lupte cu tumora.
Sistemul imunitar conţine limfocite T care pot detecta şi distruge celule ce secretă proteine canceroase, însă multe forme de cancer creează un mediu imunosupresiv, care dezactivează acţiunea limfocitelor T, permiţând tumorilor să crească.
Terapia cu inhibitori ai punctelor de control (checkpoint inhibitors) este cea mai utilizată imunoterapie în prezent şi acţionează prin eliminarea "frânelor" limfocitelor T.
Una dintre imunoterapiile cu cel mai mare efect este cea care ţinteşte interacţiunea dintre proteina PD-L1, care dezactivează limfocitele T, şi proteina PD-1 aflată pe limfocitele T şi care permite PD-L1 să se acroşeze de celula imunitară.
Inhibitorii punctelor de control blochează PD-L1 sau PD-1 şi sunt incluşi în mai multe terapii pentru cancer aprobate de autorităţile de reglementare. Cu toate acestea, aceste terapii cu inhibitori ai punctelor de control au un efect foarte redus asupra tumorilor pancreatice.
Unele teorii sugerau că motivul lipsei de eficacitate este faptul că tumorile pancretice nu secretă decât foarte puţini neoantigeni, o proteină specifică celulelor canceroase. Din această cauză, limfocitele T au mai puţine ţinte pe care sunt capabile să le atace, chiar dacă sunt stimulate de inhibiori ai punctelor de control.
Însă unele cercetări recente au sugerat că, în realitate, tumorile pancreatice secretă neoantigeni specifici, iar studiul cercetătorilor de la MIT confirmă acest lucru.
Echipa de cercetători de la MIT a realizat o altă descoperire importantă, legată de calea de blocare a limfocitelor T în cancerul pancreatic.
Spre deosebire de multe forme de cancer, în care limfocitele T sunt blocate prin intermediul sistemului PD-1/PD-L1, în cancerul pancreatic dezactivarea limfocitelor T se realizează prin proteina CD155, care activează receptorul TIGIT de pe celulele imunitare.
Motivul: cancerul pancreatic secretă în mult mai mică măsură proteina PD-L1, dar cantităţi mult mai mari de proteină CD155.
Atunci când receptorul TIGIT este activat, limfocitele T intră într-o stare de "epuizare", în care nu mai sunt capabile să atace tumorile. Analizând probe din tumori pancreatice, cercetătorii au identificat receptori TIGIT activaţi şi limfocite T epuizate la circa 60% dintre pacienţi.
Pornind de la aceste descoperiri, cercetătorii au reuşit, în studiile realizate în laborator folosind modele de cancer pancreatic reproduse la şoareci, să identifice soluţia optimă pentru a distruge tumorile pancreatice - o combinaţie de trei medicamente: anticorpi agonişti ai CD40, inhibitor al proteinei PD-1 şi inhibitor al receptorului TIGIT.
Anticorpii agonişti ai CD40 sunt un tip de medicament care activează limfocitele T şi le dirijează spre tumori. În studiile realizate în laborator, cercetătorii au observat că atunci când se asociază anticorpii agonişti ai CD40 cu un inhibitor PD-1 sau cu un inhibitor TIGIT se obţine oprirea creşterii tunorilor la unele animale, dar nu se observă o scădere importantă a tumorilor.
În schimb, atunci când cercetătorii au folosit simultan toate cele trei medicamente, efectul a fost foarte important: tumorile s-au redus considerabil la 50% dintre animale, iar la 25% au dispărut complet. Mai mult, tumorile nu au reînceput să crească după ce tratamentul a fost oprit.
"Nu avem prea multe opţiuni eficace pentru tratarea cancerului pancreatic, care este o boală devastatoare. Dacă această abordare duce la răspunsuri durabile la pacienţi, ar avea un impact foarte mare cel puţin la o subcategorie de pacienţi, dar trebuie să vedem efectul în studiile clinice", a explicat dr. William Freed-Pastor, autor principal al studiului şi cercetător în cadrul Koch Institute for Integrative Cancer Research, citat de sciencedaily.com.
Echipa de cercetare va demara spre sfârşitul acestui an un prim studiu clinic în care va testa combinaţia celor 3 medicamente la pacienţii cu cancer pancreatic.