O ramură posibil mai contagioasă a variantei delta stârneşte îngrijorări în Marea Britanie

O ramură posibil mai contagioasă a variantei delta stârneşte îngrijorări în Marea Britanie

O ramură posibil mai contagioasă a variantei delta a virusului SARS-CoV-2 stârneşte îngrijorări în Marea Britanie, deoarece unii experţi o asociază cu creşterea numărului de cazuri din ultima perioadă de pe teritoriul regatului, în ciuda ratei înalte de vaccinare a populaţiei.

Subvarianta tulpinii delta este denumită AY.4.2 şi ar putea fi mai contagioasă cu 10-15% faţă de varianta delta, potrivit primelor estimări. Tocmai de aceea, experţii din Marea Britanie au început să monitorizeze extinderea cazurilor confirmate cu noua subvariantă.

Subvarianta AY.4.2 a fost identificată la 6% dintre probele secvenţiate genetic în săptămâna 27 septembrie - 3 octombrie, iar ponderea este pe o traiectorie ascendentă în Marea Britanie.

Potrivit datelor disponibile în prezent, subvarianta AY.4.2 a tulpinii delta are două mutaţii noi în proteina Spike, numite A222V şi Y145H.

Totuşi, unii experţi consideră că, deocamdată, aceste mutaţii nu ar trebui să provoace îngrijorări excesive.

"Mutaţia A222V a fost identificată şi la alte tulpini ale virusului. Nu are un efect foarte mare asupra virusului", a declarat Ravi Gupta, profesor de microbiologie la Universitatea Cambridge, citat de The Guardian.

De asemenea, mutaţii similare Y145H au fost observate şi la varianta alfa a SARS-CoV-2, identificată pentru prima dată în Marea Britanie, dar şi la alte tulpini ale virusului. Chiar dacă iniţial existau îngrijorări că mutaţia ar putea împiedica eficienţa vaccinurilor, în lumea reală aceste îngrijorări nu s-au confirmat.

Totuşi, unele variante noi ale SARS-CoV-2 au generat noi valuri ale pandemiei - aşa cum s-a întâmplat cu valul al treilea, asociat cu varianta alfa, şi al patrulea, generat de varianta delta.

În prezent, Marea Britanie se confruntă cu o nouă creştere a numărului de infectări, care a depăşit pragul de 30.000 în ultimele zile.

Doi reputaţi experţi britanici - dr. Jeffrey Barrett, directorul Iniţiativei Covid-19 Genomics din cadrul Institutului Wellcome Sanger din Cambridge, şi prof. Francois Balloux, directorul University College London Genetics Institute - au sugerat că subvarianta AY.4.2 ar putea fi cu 10-15% mai contagioasă decât tulpina delta iniţială.

Cu toate acestea, prof. Francois Balloux a precizat pentru the Guardian că nu crede că subvarianta AY.4.2 este la originea creşterii numărului de cazuri noi de Covid-19 din ultima perioadă din Marea Britanie.

Potrivit expertului, noul vârf de infectări ar putea fi considerat mai degrabă un eveniment demografic natural, în contextul mai larg al circulaţiei virusului SARS-CoV-2.

viewscnt