Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este aproape de obţinerea unui consens pentru a negocia un tratat internaţional pentru prevenirea unor viitoare pandemii, singurul obstacol major fiind reticenţa administraţiei Statelor Unite, relatează Reuters, care citează surse din rândul diplomaţilor occidentali.
Miniştrii Sănătăţii din cele 194 de state membre ale OMS au programată o reuniune specială de trei zile, începând de luni, pentru a discuta despre o posibilă întărire a capacităţii OMS de a combate pandemiile, după ce rolul organizaţiei a fost criticat după declanşarea actualei pandemii de Covid-19.
Reprezentanţii SUA au anunţat, însă, o "linie roşie" în cazul unui asemenea acord, nefiind de acord cu un tratat care să introducă obligaţii legale. Totuşi, aceştia nu se opun ideii în sine de a semna un acord, iar poziţia SUA este susţinută în prezent şi de alte state, precum India şi Brazilia.
În schimb, Uniunea Europeană susţine un tratat care să impună obligaţii statelor, o poziţie care se bucură, de asemenea, de suportul a circa 70 de ţări. China participă la discuţii şi a sugerat că nu se opune încheierii unui acord internaţional.
"Negociem, există un consens tot mai larg asupra textului, însă discuţiile continuă. Oricare va fi forma finală, avem nevoie de un angajament permanent la cel mai înalt nivel politic pentru viitor şi de implementarea unui sistem care să permită angajamente şi pregătiri la cel mai înalt nivel într-un mod mult mai structurat", a afirmat o sursă diplomatică europeană, citată de Reuters.
Acordul internaţional ar urma să acopere teme precum oferirea de acces la date între ţări şi secvenţierea genomică a virusurilor emergente.
Diplomaţii occidentali consideră că există o probabilitate ridicată de a se ajunge la un acord internaţional, în urma discuţiilor interguvernamentale. Punctele aflate încă în discuţii privesc mai ales natura legală a acordului.
Acordul internaţional este susţinut şi de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Gheybreyesus.