Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că varianta omicron a virusului SARS-CoV-2, identificată iniţial în Africa australă, reprezintă un risc ridicat la nivel mondial în special din cauza numărului mare de mutaţii îngrijorătoare.
Luni dimineaţă, organizaţia a solicitat statelor să accelereze vaccinarea împotriva Covid-19 a grupurilor vulnerabile şi să se asigure că planurile de rezilienţă în faţa pandemiei sunt activate, pentru a asigura funcţionarea serviciilor esenţiale de sănătate în cazul unor noi valuri pandemice.
"Varianta omicron are un număr fără precedent de mutaţii, unele dintre ele îngrijorătoare pentru potenţialul lor impact asupra traiectoriei pandemiei. Riscul general global asociat cu noua variantă de îngrijorare omicron este evaluat ca fiind foarte ridicat", a precizat OMS, citată de Reuters.
Totuşi, organizaţia a menţionat că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înţelege potenţialul variantei omicron de a evada imunităţii generate de vaccinuri sau de o infectare anterioară, noi date urmând să fie disponibile în următoarele săptămâni.
Anunţul vine la trei zile după ce OMS a denumit omicron noua variantă africană a SARS-CoV-2, după litera alfabetului grecesc, şi a clasificat varianta ca fiind "de îngrijorare".
Astfel, varianta omicron devine a cincea inclusă în categoria “de îngrijorare”. Anterior, potrivit clasificărilor OMS, existau patru variante “de îngrijorare” – alfa, beta, gama şi delta – şi două variante “de interes” – lambda şi miu.