Cercetătorii David Julius (SUA) şi Ardem Patapoutian (Liban) au primit Premiul Nobel pentru medicină şi fiziologie din 2021 pentru descoperirea felului în care receptorii din organismul uman percep căldura, presiunea şi durerea.
"Capacitatea noastră de a percepe căldura, frigul şi atingerea este esenţială pentru supravieţuire şi susţine interacţiunea cu mediul din jurul nostru", a precizat Comitetul Nobel din cadrul Institutului Karolinska, într-un comunicat de presă.
Cercetătorul David Julius a folosit capsaicina, substanţa care generează iuţeala ardeiului iute, pentru a identifica un receptor al terminaţiilor nervoase din gură care are un rol important şi în percepţia temperaturii.
Al doilea cercetător care a primit Premiul Nobel, Ardem Patapoutian, a utilizat celule sensibile la presiune pentru a descoperi o nouă clasă de receptori care răspund la stimuli mecanici în piele şi în organele interne.
Membrii juriului care a decis acordarea Premiului Nobel celor doi cercetători consideră că a simţi durerea şi a fi conştienţi de ea reprezintă un proces esenţial pentru supravieţuirea oamenilor, iar David Julius şi Ardem Patapoutian au contribuit semnificativ la identificarea modului în care funcţionează acest proces.
În 2020, Premiul Nobel pentru medicină şi fiziologie a fost atribuit unei echipe de trei cercetători care a descoperit virusul hepatitei C: Harvey J. Alter (american, de la Institutul Naţional de Sănătate din SUA), Michael Houghton (britanic, profesor Universitatea Alberta, Canada) şi Charles M. Rice (american, de la Universitatea Rockefeller).