Rata imunităţii colective împotriva Covid-19, estimată la 44% în România

Rata imunităţii colective împotriva Covid-19, estimată la 44% în România

Rata imunităţii colective împotriva Covid-19 a ajuns la 44% în România, procentul incluzând persoanele imunizate prin boală şi cele vaccinate, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, dr. Valeriu Gheorghiţă. 

Datele provin dintr-o analiză realizată împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), care a estimat gradul de protecţie faţă de Covid-19 obţinut prin vaccinare şi trecere prin boală în România.

"Au fost efectuate două estimări: una la nivel judeţean şi una la nivel de unitate administrativ-teritorială. Pentru estimarea la nivel naţional şi nivel judeţean s-a folosit ca bază de calcul populaţia rezidentă în România la data de 1 ianuarie 2020, adică 19,3 milioane de persoane. Ca atare, la nivel naţional, ponderea populaţională cu un grad de protecţie faţă de boala Covid-19, cumulat cu trecerea prin boală şi vaccinare, este estimat la circa 44%", a afirmat marţi dr. Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

Totuşi, există diferenţe foarte mari între judeţe în privinţa imunităţii colective într-un moment în care datele oficiale sugerează debutul unui al patrulea val de Covid-19 în România.

Cele mai înalte rate de imunitate colectivă sunt în prezent în judeţele Cluj şi Ilfov şi în Bucureşti, depăşind 60%.

"De asemenea, în 25 de judeţe, peste 20% de persoane au un grad de imunitate, în 11 judeţe au peste 40% grad de imunitate colectivă şi în trei judeţe peste 50% persoane cu grad de imunitate în momentul de faţă", a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

consideră că valul patru al pandemiei va fi mai agresiv, aşa cum estimează numeroşi experţi. Diferenţa o va face vaccinarea, a mai spus medicul Gheorghiţă.

De altfel, experţii estimează că valul al IV-lea al pandemiei de Covid-19 va fi mai agresiv, iar diferenţele vor fi făcute de nivelul de imunizare al populaţiei şi de vaccinare.

"Cu cât numărul persoanelor vulnerabile este mai scăzut ca acoperire vaccinală, cu atât riscul de creştere a numărului de persoane spitalizate este mai mare”, a avertizat dr. Gheorghiţă.

Varianta delta a SARS-CoV-2 este mult mai contagioasă şi se transmite de două ori mai repede decât tulpina iniţială şi cu 60% mai uşor în comparaţie cu tulpina alpha (britanică).

viewscnt