Rezultatele actualizate ale studiilor clinice, publicate vineri de compania farmaceutică Merck/MSD, arată că medicamentul cu administrare orală molnupiravir reduce cu 30% riscul de spitalizare şi de deces din cauza Covid-19, mai puţin decât indicau datele iniţiale.
Studiul clinic de faza a III-a a inclus peste 1.400 de pacienţi, iar rezultatele iniţiale, bazate pe date de la 775 de pacienţi, indicau o reducere a riscului de spitalizare şi de deces cu circa 50%.
Astfel, rezultatele actualizate arată că, în grupul care a primit molnupiravir, 6,8% dintre pacienţi au fost spitalizaţi din cauza Covid-19, iar o persoană a decedat. În grupul placebo, 9,7% dintre pacienţi au fost spitalizaţi, ceea ce înseamnă o rată de eficacitate de circa 30%.
Rezultatele parţiale ale studiului clinic au inclus date privind 775 de pacienţi cu forme uşoare şi medii de Covid-19 cu risc ridicat de a dezvolta forme severe ale bolii (din cauza unor afecţiuni preexistente precum obezitate, diabet sau boli cardiovasculare).
Circa jumătate dintre pacienţi au primit tratament cu molnupiravir timp de 5 zile, iar ceilalţi pacienţi au primit placebo.
În grupul placebo, 53 de pacienţi (14%) au fost ulterior spitalizaţi, comparativ cu 28 de pacienţi (7%) în grupul care a primit molnupiravir - ceea ce însemna o rată de eficacitate de circa 50%.
De asemenea, 8 pacienţi din grupul placebo au decedat, faţă de niciun deces înregistrat în grupul care a primit tratament cu molnupiravir.
Săptămâna aceasta, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis un set de recomandări privind administrarea de molnupiravir pacienţilor cu Covid-19 înainte de autorizarea medicamentului în Uniunea Europeană.
Astfel, medicamentul molnupiravir, care nu este autorizat în UE, poate fi utilizat pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu Covid-19 care nu necesită oxigenoterapie, dar care prezintă factori de risc pentru dezvoltarea unor forme severe ale bolii.
“Lagevrio trebuie administrat cât mai repede posibil după diagnosticul de Covid-19 şi în cel mult 5 zile de la debutul simptomelor. Medicamentul, disponibil în capsule, trebuie luat de două ori pe zi timp de 5 zile”, a precizat EMA.
Recomandările au fost emise după evaluarea unor date, înclusiv privind calitatea medicamentului şi rezultatele din studiile clinice finalizate şi în curs de desfăşurare.
Molnupiravir este un medicament antiviral, administrat pe cale orală, care reduce capacitatea virusului SARS-CoV-2 de a se multiplica în organism prin creşterea numărului de mutaţii ale ARN-ului virusului într-un mod care afectează capacitatea sa de a se multiplica.
Medicamentul a fost dezvoltat de companiile Merck Sharp & Dohme (MSD) şi Ridgeback Biotherapeutics şi a fost testat într-un studiu clinic de faza a III-a.