România a depăşit marţi seară pragul de 5 milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19 administrate de la debutul campaniei de imunizare, potrivit Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).
Astfel, până marţi seara au fost vaccinate în total 3.147.573 persoane, din care 1.850.086 de persoane au primit şi doza de rapel (numărul total de doze administrate fiind de peste 5 milioane).
În România, peste 16% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin anti-Covid-19, semnificativ mai puţin decât alte state din UE precum Ungaria (37,7%), Germania (23,9%), Spania (23,6%), Franţa (22,5%) sau Polonia (20,7%), potrivit datelor centralizate de agenţia Bloomberg.
Totuşi, multe state europene au amânat administrea rapelului pentru a asigura o acoperire vaccinală cât mai mare a populaţiei, în timp ce România a decis să administreze rapelul după perioada recomandată de producător.
În ultima zi au fost administrate 84.647 de doze de vaccin: 55.195 de persoane au primit prima doză de vacin, iar 29.452 au primit doza de rapel.
Potrivit CNCAV, 13.841 cazuri de reacţii adverse, cele mai multe “comune şi minore”, au fost semnalată până acum – 6.555 după vaccinul Pfizer/BioNTech, 1.396 după Moderna şi 5.890 după AstraZeneca.
România şi-a propus vaccinarea a 10,4 milioane de persoane până la finalul lunii septembrie, ceea ce presupune accelerarea campaniei de vaccinare în următoarele luni comparativ cu ritmul de până acum.
Potrivit premierului Florin Cîţu, cel puţin 5 milioane de persoane ar putea fi vaccinate împotriva Covid-19 până la finalul lunii mai, ca urmare a creşterii livrărilor de doze de către companiile farmaceutice, iar 10 milione de persoane ar putea fi imunizate până la sfârşitul lui iulie.
Autorităţile au demarat, în urmă cu o săptămână, o etapă-pilot de imunizare prin centre mobile a persoanelor din comunităţi rurale izolate, iar în curând va începe şi imunizarea de către medicii de familie. Alte măsuri vizează organizarea de maratoane de vaccinare în marile centre urbane, în care oricine poate fi vaccinat fără programare.
Imunizarea împotriva Covid-19 a demarat în 27 decembrie în România, ca şi în celelalte state din Uniunea Europeană, cu vaccinul produs de companiile Pfizer şi BioNTech, primul care a primit autorizaţie de punere pe piaţă (APP) condiţionată în UE. Din 4 februarie a început administrarea vaccinului Moderna, iar din 15 februarie a vaccinului AstraZeneca.
Din 15 ianuarie a început în România etapa a doua de vaccinare, care vizează imunizarea populaţiei cu grad ridicat de risc (pacienţi cronici, persoane în vârstă) şi a lucrătorilor din domenii-cheie, esenţiale.
În etapa a treia de vaccinare este inclusă populaţia generală cu vârsta de cel puţin 16 ani. Această etapă a demarat în 15 martie.
În aprilie, România va prmi peste 3,3 milioane de doze de vaccin, potrivit calendarului de livrări estimat în prezent, semnificativ mai mult faţă de cantităţile livrate în lunile anterioare.