Sănătatea mintală a copiilor: măsuri suplimentare odată cu întoarcerea la şcoală

Sănătatea mintală a copiilor: măsuri suplimentare odată cu întoarcerea la şcoală

Pandemia de COVID-19 a propulsat învăţământul la distanţă, deci şcoala online care s-a derulat pe perioada anului 2020 şi o bună parte a anului 2021. Odată cu această nouă formă de învăţământ au apărut stresurile în familiile cu copii de vârstă preşcolară şi şcolară. Experţii în sănătate mintală spun că întoarcerea copiilor la şcoala fizică nu va fi decât o rutină anul acesta, dar că părinţii şi profesorii vor trebui să ia măsuri suplimentare pentru a proteja sănătatea mintală a copiilor.

Peste 90% din familiile americane care au copii de vârstă şcolară au declarat că elevii au urmat o formă de învăţământ online în timpul pandemiei, potrivit Biroului de Recensământ al SUA. Mulţi elevi s-au întors la şcoala clasică anul şcolar trecut, dar pentru cei care nu au făcut-o, va exista o perioadă de adaptare.

„Cu siguranţă va trebui să existe un nou mod de a gândi cu privire la felul în care începe noul an şcolar”, a spus Amanda Fitzgerald, director adjunct executiv al Asociaţiei Americane a Consilierilor Şcolari.

„Toată lumea a fost afectată de pandemie într-o oarecare măsură, ceea ce face din aceasta o traumă universală. Dar toată lumea are încă propria experienţă. Abordarea problemelor emoţionale care decurg din astfel de factori este esenţială. Ştim că elevii trebuie să vină la şcoală gata să înveţe. Şi dacă au alt stres cu care se confruntă sau, în unele cazuri, traume, acestea îi vor împiedica să înveţe de fapt", a spus Fitzgerald, coautor al unui ghid pentru redeschiderea şcolilor, lansat anul trecut de organizaţia sa şi de Asociaţia Naţională a Psihologilor Şcolari.

,,Stresul şi traumele pot duce la un comportament nesănătos şi la un risc crescut de boli de inimă. Educaţia are, de asemenea, o legătură semnificativă pe termen lung cu starea generală de sănătate. Deci, pentru a promova sănătatea mintală, şcolile şi părinţii vor trebui să se adapteze”, a afirmat Fitzgerald.

Eric Rossen, director de dezvoltare profesională şi standarde pentru Asociaţia Naţională a Psihologilor Şcolari, co-autor al ghidului de redeschidere a şcolii, a exemplificat doar două situaţii cu care se confruntă copiii la şcoală.

,,Luaţi în considerare copiii de 5 ani care se aflau la grădiniţă când a lovit pandemia. S-ar putea să înceapă clasa a II-a fără să cunoască aşteptările de bază ale clasei, cum ar fi ridicarea mâinilor înainte de a vorbi. Imaginaţi-vă cum a fost pentru elevii care erau în clasa a şaptea. Le-a lipsit anul de clasa a opta la şcoala medie şi acum intră pentru prima dată într-un liceu. Deci, această tranziţie nu va fi doar extrem de semnificativă din perspectiva ieşirii din rutina obişnuită a şcolii în trecut, dar acum intră într-o clădire nouă, în care trebuie să se reorienteze", a precizat Rossen.

Pe lângă toate acestea, mai este impactul inegal al pandemiei. Unele familii au suferit pierderi şi provocări teribile. De altfel, impactul pandemiei asupra sănătăţii mintale va fi extins şi pe termen lung, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

viewscnt