Mai multe site-uri care oferă posibilitatea utilizatorilor să verifice online dacă au simptomele Covid-19, folosind metode de screening adaptate, au fost lansate în ultima perioadă în Statele Unite, relatează Reuters.
Astfel, U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), o instituţie publică americană, a lansat joi o aplicaţie numită "Coronavirus Self-Checker" pe pagina sa de internet, în colaborare cu Microsoft.
De asemenea, Universitatea Emory şi compania privată Vital Software din Atlanta au lansat vineri o aplicaţie similară numită C19check.com.
O altă aplicaţie de acest tip a fost lansată săptămâna trecută de firma privată de asigurări de sănătate Oscar Health, care este disponibilă pe site-ul său atât membrilor, cât şi celorlalţi utilizatori.
Aceste site-uri au fost realizate pentru a permite oamenilor să-şi evalueze severitatea simptomelor şi să evite aglomerarea unităţilor de primiri urgenţe şi a spitalelor de către persoane speriate că ar putea fi infectate la apariţia oricărui simptom.
Experţii în sănătate din SUA le-au cerut oamenilor sănătoşi sau cu unele simptome să stea acasă pentru a nu-i epuiza pe medici şi pe asistenţi medicali, care se confruntă, ca peste tot în lume, cu o criză de echipamente de protecţie.
“Ştim că dacă toată lumea dă buzna la UPU sau la medicii de familie pentru a afla în ce stare se află, lucrurile nu vor funcţiona. Credem că metoda noastră poate ajuta comunităţile şi sistemul medical să treacă prin această perioadă care se anunţă foarte dificilă”, a declarat dr. Alexander Isakov, profesor de medicină de urgenţă la Universitatea Emory, pentru Reuters.
În SUA au fost confirmate până acum peste 14.000 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus şi 208 decese.