Studiile de asociere genetică care au implicat persoane cu ascendenţă europeană ar putea fi inexacte

Studiile de asociere genetică care au implicat persoane cu ascendenţă europeană ar putea fi inexacte

Oamenii de ştiinţă au descoperit că studiile anterioare care au analizat genomurile persoanelor cu ascendenţă europeană ar fi putut raporta rezultate inexacte, deoarece nu au ţinut cont pe deplin de structura populaţiei.

Luând în considerare liniile genetice mixte, cercetătorii de la Institutul Naţional pentru Cercetarea Genomului Uman (NHGRI), parte a Institutelor Naţionale de Sănătate (NIH), din Statele Unite, au demonstrat că legăturile deduse anterior între o variantă genomică care ajută la digerarea lactozei şi trăsături precum înălţimea şi nivelul de colesterol al unei persoane ar putea să nu fie valabile.

Un studiu, publicat marţi, în Nature Communications, arată că persoanele cu ascendenţă europeană, care au fost tratate anterior ca un grup omogen din punct de vedere genetic în cadrul studiilor genetice la scară largă, au dovezi clare ale unor linii genetice mixte, cunoscute sub numele de amestec (admixture).

Ca atare, rezultatele studiilor anterioare de asociere la nivel de genom care nu iau în considerare acest amestec în examinarea persoanelor cu ascendenţă europeană ar trebui reevaluate, spun autorii acestui studiu.

„Analizând lucrări de genetică a populaţiei, ne-am dat seama că modelul de alcătuire genetică din Europa este prea detaliat pentru a fi privit la nivel continental", a declarat Daniel Shriner, doctor în ştiinţe, cercetător în cadrul Centrului de cercetare în domeniul genomicii şi al sănătăţii globale al NIH şi autor principal al studiului.

El a menţionat că, în baza analizei, atunci când sunt evaluate datele din studiile de asociere genetică a persoanelor cu ascendenţă europeană, cercetătorii ar trebui să ajusteze pentru mixul de populaţie, pentru a descoperi adevăratele legături dintre variantele genomice şi trăsături.

Cercetătorii americani au descoperit că studiile anterioare care au analizat genomurile persoanelor cu ascendenţă europeană ar fi putut raporta rezultate inexacte, deoarece nu au ţinut cont pe deplin de structura populaţiei. Credit: Darryl Leja, Institutul Naţional de Cercetare a Genomului Uman

Pentru a analiza ascendenţa genetică europeană, cercetătorii au corelat datele din studiile de asociere genetică publicate şi au generat un cadru de referinţă de date genomice care a inclus 19.000 de indivizi cu ascendenţă europeană din 79 de populaţii din Europa şi euro-americani din Statele Unite, captând diversitatea ancestrală care nu a fost observată în alte cataloage mari de variaţie genomică umană.

Ca exemplu, cercetătorii au investigat gena lactazei, care codifică o proteină care ajută la digerarea lactozei şi care este foarte variată în Europa.

Folosind noul cadru de referinţă, ei au analizat modul în care o variantă genomică a genei lactazei este legată de trăsături precum înălţimea, indicele de masă corporală şi colesterolul lipoproteic cu densitate scăzută (LDL), cunoscut şi sub numele de „colesterolul rău".

Atunci când cercetătorii au luat în considerare amestecul genetic al populaţiei europene în analiza lor, au descoperit că varianta genomică ce conferă oamenilor capacitatea de a digera lactoza nu este legată de înălţime sau de nivelul de colesterol al lipoproteinelor cu densitate scăzută.

În schimb, aceeaşi variantă influenţează indicele de masă corporală.

„Constatările acestui studiu evidenţiază importanţa aprecierii faptului că majoritatea indivizilor din populaţiile din întreaga lume au origini ancestrale mixte şi că luarea în considerare a acestor origini ancestrale complexe este de o importanţă critică în studiile genetice şi în practica medicinei genomice", spune Charles Rotimi, cercetător distins al NIH, director al Centrului de Cercetare în Genomică şi Sănătate Globală şi autor principal al studiului.

În timp ce gena lactazei este un exemplu de genă care ar putea fi asociată în mod incorect cu anumite trăsături pe baza analizelor anterioare, cercetătorii spun că este probabil să existe şi alte asocieri false în literatura de specialitate şi că unele asocieri adevărate trebuie încă descoperite.

Informaţiile despre modul în care variantele genomice sunt legate de diferite trăsături îi ajută pe cercetători să estimeze scorurile de risc poligenic şi pot oferi indicii despre capacitatea unei persoane de a răspunde în siguranţă la tratamentele medicamentoase.

Deşi diferenţele dintre genomurile a două persoane sunt mai mici de 1%, procentul mic de variaţie genomică poate oferi indicii despre provenienţa strămoşilor unei persoane şi despre modul în care diferite familii ar putea fi înrudite.

Informaţiile despre strămoşii din care descinde o persoană din punct de vedere biologic, cunoscute sub numele de ascendenţă genetică, pot oferi indicii importante despre riscurile genetice pentru boli comune.

„Descoperirea adevăratelor asociaţii genetice îi va ajuta pe cercetători să fie mai eficienţi şi mai atenţi cu modul în care se desfăşoară cercetările ulterioare", a declarat Mateus Gouveia, doctor în ştiinţe, cercetător la Centrul de Cercetare în Genomică şi Sănătate Globală şi primul autor al studiului.

El a mai precizat că, prin luarea în considerare a ascendenţelor mixte în viitoarele analize genomice, s-ar putea îmbunătăţi valoarea predictivă a scorurilor de risc poligenic şi s-ar putea facilita medicina genomică.

Cadrul de referinţă generat în acest studiu este la dispoziţia comunităţii ştiinţifice pentru a fi utilizat în alte studii, informaţii suplimentare fiind furnizate în lucrare.

viewscnt