Studiu: Anticorpii specifici SARS-CoV-2 sunt transmişi frecvent de la mamă la făt în timpul sarcinii

Studiu: Anticorpii specifici SARS-CoV-2 sunt transmişi frecvent de la mamă la făt în timpul sarcinii

Anticorpii specifici coronavirusului SARS-CoV-2 sunt transferaţi adeseori de la mamă la făt în timpul sarcinii, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia, Statele Unite.

Noul studiu, publicat vineri în JAMA Pediatrics, arată că, la câteva săptămâni după apariaţia infecţiei cu SARS-CoV-2 la femeile însărcinate, nivelul de anticorpi din sângele prelevat din cordonul ombilical este la fel ca în sângele mamei sau chiar mai ridicat.

Studiul a fost condus de dr. Karen Puopolo şi dr. Scott Hensley de la Universitatea Pennsylvania şi a inclus 83 de femei care aveau anticorpi specifici SARS-CoV-2 atunci când au născut, semn că au avut Covid-19.

Dintre nou-născuţi, 72 aveau anticorpi specifici SARS-CoV-2 după naştere, însă nu aveau niciun semn de infecţie.

"Este liniştitor că infecţia maternă, simptomatică sau nu, are ca efect o producţie suficientă de anticorpi pentru transferul acestora prin placenta la făt", a afirmat dr. Flor Munoz de la Baylor College of Medicine, într-un editorial publicat odată cu studiul, citat de Reuters.

Autorii studiului consideră că vaccinarea femeilor însărcinate împotriva Covid-19 ar putea avea un efect similar, de protejare a nou-născuţilor de infecţia cu SARS-CoV-2.

Potrivit dr. Flor Munoz, transferul de substanţe din sângele mamei la făt începe în jurul săptămânii 17 de sarcină, ceea ce sugerează că începutul trimestrului al II-lea de sarcină ar putea fi momentul optim pentru vaccinarea femeilor gravide, pentru atingerea celui mai înalt nivel de anticorpi la nou-născut.

viewscnt