Studiu: Peste 60% din populaţia din mediul urban din România este imunizată împotriva Covid-19

Studiu: Peste 60% din populaţia din mediul urban din România este imunizată împotriva Covid-19

Peste 60% din populaţia din mediul urban din România este imunizată împotriva Covid-19 fie prin vaccinare, fie pentru că au trecut prin boală, arată un studiu prezentat vineri de un furnizor privat de servicii de sănătate. 

Studiul s-a desfăşurat pe un eşantion reprezentantiv de 943 de persoane, rezidente în oraşe cu particularităţi diferite în ceea ce priveşte rata de vaccinare şi rata de infectare: Bucureşti, Cluj, Constanţa, Timişoara (zona 1, cu rată ridicată de vaccinare), respectiv Giurgiu, Suceava şi Piatra Neamţ (zona 2, cu rată scăzută de vaccinare).

În vederea determinării titrului de anticorpi împotriva Covid-19 au fost efectuate pe sistemele analitice Abbott teste serologice IgG anti-Spike RBD (fragment de proteină) care măsoară cantitativ nivelul anticorpilor şi IgG anti-Nucleocapsita (calitativ) care confirmă sau infirmă prezenţa anticorpilor.

“Datele arată că nivelul de imunitate colectivă numai la nivel urban este de peste 60%, respectiv 6-7 milioane de persoane, ceea ce indică o evoluţie majoră a ratei de imunizare", arată comunicatul companiei.

Dacă se ia în calcul şi mediul rural, numărul celor care fie au trecut prin boală, fie s-au vaccinat ar putea ajunge la 10-12 milioane de persoane.

Studiul mai arată că de trei ori mai multe persoane din oraşele mari au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, comparativ cu raportările oficiale, care reflectă doar categoria de persoane care au trecut prin boală şi şi-au făcut testul PCR în vederea confirmării diagnosticului.

Astfel, conform testelor serologice efectuate în cadrul studiului, 34% din populaţia investigată din oraşele mari a fost expusă la infecţia Covid-19 de la declanşarea pandemiei şi până în prezent.

"Dintre aceştia, cel mai probabil mai mult de jumătate au fost asimptomatici. Mai mult, acelaşi studiu arată că 50% din populaţia mediului urban mic a trecut prin boală, de până la nouă ori mai mult faţă de raportările oficiale", mai arată comunicatul.

Cu toate acestea, situaţia rămâne îngrijorătoare în România, deoarece persoanele care au trecut prin boală şi nu s-au vaccinat au şanse foarte mari de a se reinfecta cu noile tulpini ale coronavirusului aflate acum în circulaţie.

De asemenea, spre deosebire de ţările din vestul Europei, populaţia de peste 60 de ani, cea mai expusă unor evoluţii severe a bolii, incluzând spitalizare şi chiar deces, a ales într-o proporţie mult mai mică să se vaccineze.

Autorii studiului consideră că valul 4 al pandemiei este inevitabil şi că efectele acestuia asupra sistemului de sănătate şi asupra economiei vor fi devastatoare, dacă ritmul de vaccinare nu creşte rapid în următoarea perioadă.

Acest lucru se explică prin faptul că mai puţin de 10% dintre cei care au intrat în contact cu virusul, dar nu s-au vaccinat, prezintă un titru de anticorpi neutralizanţi. În schimb, efectul cumulat al vaccinării şi al antecedentelor Covid-19 este foarte puternic, 84% dintre cei care au trecut şi prin boală şi s-au şi vaccinat având un titru de anticorpi neutralizanţi, inclusiv împotriva tulpinii delta.

viewscnt