Femeile imunizate în adolescenţă împotriva virusului papiloma uman (HPV) cu vaccinul Cervarix, un produs de generaţie mai veche al GlaxoSmithKline (GSK), au înregistrat un risc cu până la 87% mai mic de a dezvolta cancer de col uterin, arată un studiu realizat în Marea Britanie.
Studiul, ale cărui rezultate au fost publicate recent în Lancet, a urmărit un grup de femei vaccinate în adolescenţă (12-13 ani) până la vârsta de peste 20 de ani.
Potrivit rezultatelor studiului, riscul de cancer de col uterin a fost cu 87% mai mic la femeile vaccinate anti-HPV decât la femeile nevaccinate care au fost supuse unui screening pentru această afecţiune.
Rezultatele studiului "ar trebui să îi liniştească în mare măsură pe cei care încă ezită cu privire la beneficiile vaccinării împotriva HPV", au precizat autorii cercetării, citaţi de Reuters.
Studiul a fost finanţat de Cancer Research UK şi a analizat datele din registrele medicale din perioada ianuarie 2006 - iunie 2019 cu privire la femeile care au efectuat un screening pentru cancer de col uterin la vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani - inclusiv femeile vaccinate cu Cervarix, după ce acest vaccin a devenit disponibil, în 2008.
Pe parcursul acestei perioade de aproape 13 ani, în Anglia au fost confirmate circa 28.000 de cazuri de cancer de col uterin şi în jur de 300.000 de diagnostice ale unei afecţiuni precanceroase numite neoplazie intraepitelială cervicală (CIN3).
Vaccinul Cervarix, dezvoltat de grupul GSK, protejează împotriva a două tipuri de HPV care provoacă 70-80% din numărul total de cazuri de cancer de col uterin.
Din septembrie 2012, în Marea Britanie în locul Cervarix a fost utilizat vaccinul cvadrivalent Gardasil de la MSD, care protejează împotriva a patru tipuri de HPV asociate cu cancere de col uterin şi de cap şi gât.