Etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, primul african ales director general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), vrea să candideze pentru un nou mandat de 5 ani la conducerea instituţiei, în ciuda criticilor care i-au fost adresate pentru gestionarea slabă a pandemiei de Covid-19, relatează statnews.com, care citează surse apropiate organizaţiei.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, în vârstă de 56 de ani, a fost ales în funcţia de director general al OMS în 2017, iar mandatul său expiră în 2022. Fiecare director general poate ocupa această funcţie cel mult două mandate.
În acest moment nu este clar dacă vor fi depuse şi alte candidaturi pentru conducerea OMS. De altfel, nici Tedros Ghebreyesus nu a precizat public, până acum, dacă va candida pentru un nou mandat.
CRITICI PENTRU GESTIONAREA PANDEMIEI DE COVID-19
Directorul general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, este principala ţintă a criticilor pentru gestionarea slabă a pandemiei de coronavirus.
Tedros Adhanom Ghebreyesus este un politician etiopian, membru al unui partid marxist-leninist apropiat de China, iar alinierea sa la poziţia oficială a Beijingului şi susţinerea acordată statului asiatic au ieşit în evidenţă după izbucnirea pandemiei.
Etiopianul a declarat oficial pandemie de Covid-19 abia în 11 martie, când situaţia era deja extrem de gravă în multe ţări.
Între timp, peste 150 de milioane de oameni din întreaga lume au fost testaţi pozitiv cu Covid-19, însă estimările arată că aceştia reprezintă doar o mică parte din numărul real de persoane infectate.
De asemenea, peste 3,2 milioane de decese au fost provocate de Covid-19 la nivel mondial.
LISTA ERORILOR
În 14 ianuarie, la câteva săptămâni după ce au apărut informaţii despre noul coronavirus, şeful OMS susţinea, aliniindu-se la poziţia Chinei, că nu există dovezi de transmitere a virusului de la om la om.
Seria de erori a continuat. După ce a fost nevoit să admită transmiterea de la om la om în China, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat în 23 ianuarie că nu există dovezi că transmiterea de la om la om ar avea loc şi în afara statului asiatic.
Ulterior, la sfărşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie, etiopianul a făcut declaraţii în care susţinea că nu este nevoie de restricţii în traficul spre şi dinspre China sau de restricţii de călătorie.
Pandemia a fost declarată în 11 martie – mult prea târziu, consideră mulţi experţi.
Anterior, OMS a cerut în 24 februarie tuturor statelor să se pregătească pentru o eventuală pandemie din cauza coronavirusului.
Ulterior, în 28 februarie, OMS a ridicat nivelul de alertă mondială privind noul coronavirus SARS-CoV-2 de la ‘ridicat’ la ‘foarte ridicat’.