O echipă de cercetători de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York a dezvoltat un tratament expermimental pentru boala Alzheimer care a obţinut rezultate pozitive în testele realizate în laborator, pe şoareci.
Medicamentul, numit provizoriu CA, a inversat simptomele principale ale bolii Alzheimer în testele preclinice, arată studiul publicat recent în Cell.
Autorul principal al studiului, dr. Ana Maria Cuervo, a pornit de la studierea procesului de autodigerare celulară care curăţă „deşeurile celulare”, numit autofagia mediată de chaperone (CMA).
Acest proces devine mai puţin eficient odată cu îmbătrânirea, astfel că unele proteine nedorite încep să se acumuleze în anumite zone, afectând funcţionarea celulelor.
"Cantitatea de proteine defecte asociate Alzheimer şi altor boli neurodegenerative copleşeşte procesul CMA şi, în esenţă, îl face nefuncţional. Medicamentul nostru revitalizează eficienţa CMA prin creşterea nivelurilor unei componente cheie CMA", a declarat dr. Ana Maria Cuervo, citată de sciencedaily.com.
Cercetătorii au testat medicamentul CA în două modele diferite ale bolii Alzheimer la şoareci. În ambele modele, administrarea de doze orale de CA timp de 4-6 luni a dus la îmbunătăţirea memoriei şi la reducerea depresiei şi anxietăţii, astfel că animalele tratate au revenit la o stare asemănătoare celor sănătoase din grupul de control.
De asemenea, medicamentul a îmbunătăţit capacitatea de mişcare la animalele care aveau acest simptom.
Medicamentul nu a avut efecte adverse semnificative. Cercetătorii intenţionează să testeze noul medicament în studii clinice cu pacienţi.