Tratamentul patologiilor cardiovasculare prin intervenţii chirurgicale clasice şi hibride la SANADOR

Tratamentul patologiilor cardiovasculare prin intervenţii chirurgicale clasice şi hibride la SANADOR
Articol susţinut de Sanador -

Bolile cardiovasculare sunt răspunzătoare de aproximativ 17,5 milioane de decese în fiecare an, la nivel mondial. OMS estimează că, până în anul 2030 acest bilanţ va creşte la aproximativ 24 milioane.

Chirurgia cardiovasculară se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul chirurgical al bolilor cardiovasculare – afecţiuni ale cordului şi vascularizaţiei acestuia, anevrisme, disecţii sau ocluzii ale arterelor, venelor şi vaselor limfatice.  În evoluţie, bolile cardiovasculare depăşesc stadiul de control terapeutic şi devin boli cu indicaţie pentru tratament chirurgical.

Chirurgia cardiovasculară tratează complicaţiile bolilor cardiace ischemice, bolile cardiace valvulare, bolile congenitale de inimă şi ateromatoza arterială.

Tratamentul chirurgical

Cele mai frecvente afecţiuni cardiovasculare pentru care se indică tratamentul chirurgical sunt:

  • Boala cardiacă ischemică – manifestată prin angina pectorală (durere în piept) până la complicaţia majoră – infarctul miocardic, determinată de suferinţa arterelor coronare, responsabile cu irigaţia muşchiului cardiac;
  • Valvulopatii – bolile valvei aortice, mitrală, tricuspidă, pulmonară, atunci când acestea nu se mai închid sau nu se mai deschid complet, producându-se insuficienţa valvulară, care afectează funcţia inimii şi are repercusiuni asupra întregului organism;
  • Defecte congenitale cardiace la adult;
  • Cardiomiopatia hipertrofică obstructivă;
  • Formaţiuni tumorale cardiace, benigne sau maligne;
  • Boala cerebrovasculară ischemică, uneori complicată cu accidentul vascular cerebral (AVC).

Metode de investigaţie şi evaluare a riscului

La Spitalul Clinic SANADOR, pacientul beneficiază de o evaluare cardiovasculară completă prin investigaţii non-invazive şi complete, premergătoare intervenţiilor chirurgicale de specialitate. Echipa multidisciplinară formată din chirurg, anestezist şi cardiolog, evaluează pacientul pentru identificarea comorbidităţilor şi a stabilirii riscului anestezico-chirurgical.

Printre investigaţiile disponibile la SANADOR se numără:

- Ecocardiografia;


Ecocardiografie

- Coronarografia care se efectuează cu ajutorul angiografului de ultimă generaţie, Philips Azurion 7;

- Scintigrafia miocardică efectuată cu tehnologia SPECT/CT prin intermediul aparatului Siemens  Symbia Intevo Bold.

Proceduri chirurgicale la SANADOR

În cadrul departamentului de chirurgie cardiovasculară SANADOR se practică o paletă largă de intervenţii chirurgicale complexe, printre care se numără:

  • Revascularizare miocardică prin bypass aorto-coronarian cu grefoane arteriale sau venoase;

Tehnicile actuale pentru bypassul aortocoronarian se însoţesc de morbiditate şi mortalitate perioperatorii scăzute, cu rezultate excelente pe termen lung. Chirurgia patologiei coronariene sub circulaţie extracorporală rămâne standardul între procedurile de revascularizare miocardică – celelalte tehnici includ PCI, CABG off-pump, CABG robotizat, revascularizare hibridă. Trebuie precizat că intervenţia chirurgicală nu rezolvă problema de bază, stenoza produsă de placa de aterom, ci foloseşte o soluţie alternativă de revascularizare a miocardului, aducând sânge prin intermediul unui graft dincolo de leziune, trecând astfel peste porţiunea îngustată a vasului (bypass).

  • Înlocuire şi plastie valvulară unică sau multiplă – aortică, mitrală, tricuspidă, prin abord minim invaziv sau clasic;
  • Închiderea defectului septal atrial prin abord minim invaziv;
  • Proceduri hibrid : bypass aorto-coronarian cu înlocuire sau plastie valvulară;
  • Tratamentul patologiei aortei – înlocuire aorta ascendentă, procedee Wheat, Bentall, David şi Yacoub prin abord minim invaziv sau clasic;
  • Cura chirurgicală a anevrismelor şi a disecţiei de crosă aortică şi aortă toracică;
  • Cura chirurgicală a coarctaţiei de aortă;
  • Drenaj pericardic;
  • Pericardectomie subtotală;
  • Cura chirurgicală a complexului Fallot la adult;
  • Endarterectomia carotidiană;
  • By-pass carotido-subclavicular;
  • Cura chirurgicală a anevrismelor aortei toracice, abdominale şi toraco-abdominale.

Echipa de chirurgie cardiacă colaborează strâns cu echipa de cardiologie intervenţională, evaluând pacientul împreună în cadrul protocolului preoperator, pentru a stabili indicaţia de tratament chirurgical, calea de abord (minim invaziv sau clasic),tipul corect de proteză valvulară sau grefon necesar revascularizaţiei, conform ghidurilor în vigoare.

Intervenţii hibride în Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, în cadrul departamentului de Chirurgie Cardiovasculară se efectuează întreaga gamă de intervenţii chirurgicale cardiace şi vasculare, de la bypass-ul aortocoronarian cu grefoane arteriale sau venoase, reconstrucţii şi înlocuiri valvulare, chirurgia aortei toracice şi chirurgia complicaţiilor mecanice ale infarctului de miocard, şi până la protezarea valvulară transcateter, montare stenturi – grefe endoaortice sau proceduri hibride, realizate împreună cu echipa de medici cardiologi intervenţionişti.

În Spitalul Clinic SANADOR, intervenţiile vasculare hibride sunt realizate cu ajutorul unei echipe medicale cu pregătire de top şi experienţă vastă în Cardiologie intervenţională şi Chirurgie vasculară, dar şi cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă din Laboratorul de Angiografie, care permite obţinerea unor imagini excepţionale ale întregii vascularizaţii.

Având în vedere complexitatea intervenţiilor chirurgicale cardiovasculare şi necesitatea îngrijirii perioperatorie în condiţii de siguranţă, SANADOR a înfiinţat Departamentul de Terapie Intensivă pentru chirurgia cardiovasculară. Acest departament este dotat cu aparatură modernă, asigură condiţii optime pentru recuperarea post-intervenţională şi beneficiază de medici anestezişti cu experienţă vastă.

Laboratorul de angiografie si cateterism cardiac al Spitalului Clinic SANADOR (foto) este dotat cu două angiografe de ultimă generaţie, Siemens şi Philips Azurion 7, cel din urmă unic în România. Acest laborator are grad de asepsie înalt, ceea ce permite efectuarea intervenţiilor hibride în aceleaşi condiţii de sterilitate ca în blocul operator, combinând tehnicile intervenţionale cu cele chirurgicale şi reunind ambele echipe de medici, cardiologi intervenţionişti şi chirurgi cardiovasculari. Laboratorul de angiografie şi cateterism beneficiază de un sistem de ventilaţie cu presiune pozitivă care oferă avantaje multiple: aspiră ionii generaţi în timpul procedurilor, reducând suplimentar expunerea la radiaţii a medicului şi a pacientului şi creşte siguranţa procedurii.

viewscnt