Un singur RMN al creierului suficient pentru a diagnostica boala Alzheimer

Un singur RMN al creierului suficient pentru a diagnostica boala Alzheimer

O singură scanare RMN a creierului ar putea fi suficientă pentru a diagnostica boala Alzheimer sunt de părere oamenii de ştiinţă de la Colegiul Imperial din Londra, care au ajuns la această concluzie în urma unor noi cercetări.

Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demenţă, afectând peste jumătate de milion de oameni în Marea Britanie. Deşi majoritatea persoanelor cu boala Alzheimer dezvoltă boala după vârsta de 65 de ani, şi persoanele sub această vârstă o pot dezvolta. Cele mai frecvente simptome ale demenţei sunt pierderea memoriei şi dificultăţile de gândire, de rezolvare a problemelor şi de limbaj.

Cercetările londonezilor au folosit tehnologia de învăţare automată pentru a analiza caracteristicile structurale din creier, inclusiv în regiunile care nu erau asociate anterior cu boala Alzheimer. Avantajul tehnicii este simplitatea ei şi faptul că poate identifica boala într-un stadiu incipient când poate fi foarte dificil de diagnosticat.

Deşi nu există un remediu pentru boala Alzheimer, obţinerea rapidă a unui diagnostic într-un stadiu incipient ajută pacienţii. Le permite să aibă acces la ajutor şi sprijin, să primească tratament pentru a-şi gestiona simptomele şi să-şi planifice viitorul. Capacitatea de a identifica cu exactitate pacienţii într-un stadiu incipient al bolii va ajuta, de asemenea, cercetătorii să înţeleagă modificările creierului care declanşează boala şi să sprijine dezvoltarea şi testele de noi tratamente.

Medicii folosesc în prezent o serie de teste pentru a diagnostica boala Alzheimer, inclusiv teste de memorie şi cognitive şi scanări ale creierului. Scanările sunt folosite pentru a verifica depunerile de proteine ​​în creier şi contracţia hipocampului, zona creierului legată de memorie. Toate aceste teste pot dura câteva săptămâni.

Noua abordare necesită doar una dintre acestea - o scanare a creierului prin rezonanţă magnetică (RMN) efectuată cu un aparat standard de 1,5 Tesla, care se găseşte în mod obişnuit în majoritatea spitalelor.

Cercetătorii au adaptat un algoritm dezvoltat pentru a fi utilizat în clasificarea tumorilor canceroase şi l-au aplicat la creier. Ei au împărţit creierul în 115 regiuni şi au alocat 660 de caracteristici diferite, cum ar fi dimensiunea, forma şi textura, pentru a evalua fiecare regiune. Apoi au instruit algoritmul pentru a identifica unde modificările acestor caracteristici ar putea prezice cu exactitate existenţa bolii Alzheimer.

Folosind date de la Iniţiativa de neuroimagini a bolii Alzheimer, echipa şi-a testat abordarea pe scanări ale creierului de la peste 400 de pacienţi cu boala Alzheimer în stadiu incipient şi mai târziu, martori sănătoşi şi pacienţi cu alte afecţiuni neurologice, inclusiv demenţă frontotemporală şi boala Parkinson. De asemenea, l-au testat cu date de la peste 80 de pacienţi supuşi unor teste de diagnosticare pentru boala Alzheimer la Imperial College Healthcare NHS Trust.

Ei au descoperit că, în 98% din cazuri, sistemul de învăţare automată bazat pe RMN ar putea prezice cu exactitate dacă pacientul are sau nu boala Alzheimer. De asemenea, a reuşit să facă distincţia între boala Alzheimer în stadiu incipient şi cel târziu cu o precizie destul de mare, la 79% dintre pacienţi.

„În prezent, nicio altă metodă simplă şi disponibilă pe scară largă nu poate prezice boala Alzheimer cu acest nivel de acurateţe, aşa că cercetarea noastră este un pas important înainte. Aşteptarea unui diagnostic poate fi o experienţă îngrozitoare pentru pacienţi şi familiile lor. Dacă am putea reduce timpul pe care trebuie să îl aştepte, să facem diagnosticul un proces mai simplu şi să reducem o parte din incertitudine, asta ar ajuta foarte mult. Noua noastră abordare ar putea identifica, de asemenea, pacienţii în stadiu incipient pentru studiile clinice de noi tratamente medicamentoase sau modificări ale stilului de viaţă, ceea ce este în prezent foarte greu de realizat”, a declarat profesorul Eric Aboagye, de la Centrul Imperial de Cercetare Biomedicală a Institutului Naţional pentru Cercetare în Sănătate şi Îngrijire (NIHR), cel care a condus cercetarea.

Noul sistem a observat modificări în zone ale creierului care nu erau asociate anterior cu boala Alzheimer, inclusiv cerebelul şi diencefalul ventral. Acest lucru deschide noi căi potenţiale de cercetare în aceste domenii şi legăturile lor cu boala Alzheimer.

,,Deşi neuroradiologii interpretează deja scanările RMN pentru a ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer, este posibil să existe caracteristici ale scanărilor care nu sunt vizibile, chiar şi pentru specialişti. Folosirea unui algoritm capabil să selecteze textura şi caracteristicile structurale subtile ale creierului care sunt afectate de Alzheimer ar putea îmbunătăţi cu adevărat informaţiile pe care le putem obţine din tehnicile standard de imagistică”, a spus dr Paresh Malhotra, neurolog consultant la Imperial College Healthcare NHS Trust şi cercetător în cadrul Departamentului de Ştiinţe ale Creierului, potrivit sciencedaily.com.

Citeşte şi

Cauza declinului cognitiv la pacienţii cu Alzheimer, confirmată de PET-CT

viewscnt