Varianta sud-africană a SARS-CoV-2 ar putea anihila cel puţin parţial protecţia oferită de imunizarea cu vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, sugerează un nou studiu realizat în Israel de către cercetători de la Universitatea din Tel Aviv şi de la furnizorul de servicii de sănătate Clalit.
Autorii studiului au comparat datele privind 400 de persoane care au fost testate pozitiv cu Covid-19 la cel puţin 14 zile după ce au primit a doua doză de vaccin Pfizer/BioNTech cu datele privind 400 de persoane nevaccinate.
Cele două grupuri analizate aveau caracteristici similare, cum ar fi cele privind vârsta sau ponderea bărbaţilor şi femeilor.
Potrivit rezultatelor studiului, varianta sud-africană (linia genetică B.1.351) a SARS-CoV-2 a fost identificată la circa 1% dintre persoanele testate pozitiv.
Totuşi, în rândul persoanelor vaccinate şi testate ulterior pozitiv, prevalenţa variantei sud-africane a fost de 5,4%, de opt ori mai mare decât în rândul celor nevaccinate şi infectate cu SARS-CoV-2 (0,7%).
Rezultatele sugerează că vaccinul Pfizer/BioNTech este mai puţin eficace în protejarea faţă de infecţia cu varianta sud-africană a SARS-CoV-2.
Totuşi, vaccinul Pfizer/BioNTech este foarte eficace împotriva variantei britanice a SARS-CoV-2, care a devenit dominantă în Israel şi în multe alte state, inclusiv România, mai arată studiul.