Un vaccin împotriva malariei dezvoltat de Universitatea Oxford a obţinut rezultate pozitive în studiile clinice

Un vaccin împotriva malariei dezvoltat de Universitatea Oxford a obţinut rezultate pozitive în studiile clinice

Un vaccin împotriva malariei dezvoltat de Universitatea Oxford a obţinut rezultate pozitive în studiile clinice realizate în Africa, rata de eficacitate fiind de 77%. 

Malaria este o boală infecţioasă  foarte răspândită în state situate în zone tropicale sau subtropicale, fiind provocată de un parazit numit plasmodium, transmis prin înţepătura femelei ţânţarului anofel. În fiecare an, circa 400.000 de persoane, în principal copii mici, mor din cauza bolii mai ales în Africa.

Noul vaccin, dezvoltat de cercetători ai Institutului Jenner din cadrul Universităţii Oxford, a fost testat într-un studiu clinic în Burkina Faso, care s-a derulat timp de 12 luni şi a inclus 450 de copii.

Rezultatele studiului clinic au arătat că vaccinul are o rată de eficacitate de 77%, fiind primul vaccin candidat împotriva malariei care atinge ţinta stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), de 75%.

Universitatea Oxford a demarat între timp un studiu clinic mai amplu, cu 4.500 de voluntari din patru ţări, pentru a testa siguranţa şi eficacitatea vaccinului.

Dacă rezultatele vor fi validate şi în următoarele studii clinice, noul vaccin ar putea contribui la reducerea semnificativă a numărului de decese din cauza malariei.

"Ceea ce sperăm este să coborâm de la 400.000 de decese la doar câteva zeci de mii în următorii cinci ani, ceea ce ar fi absolut fantastic", a declarat prof. Adrian Hill, directorul Institutului Jenner, citat de The Guardian.

Managerul estimează că vaccinul ar putea fi aprobat la finalul anului 2022, într-un scenariu optimist.

Dezvoltarea unui vaccin eficace împotriva malariei este un obiectiv urmărit de peste un secol. Un vaccin dezvoltat de GlaxoSmithKline şi folosit în unele state din Africa are o rată de eficacitate de 39% în prevenirea cazurilor de malarie şi de 29% în prevenirea cazurilor severe de malarie în rândul copiilor mici.

viewscnt