Comisia pentru medicamente de uz uman din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentelor (EMA) a recomandat autorizarea condiţionată a vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de compania britanică AstraZeneca în Uniunea Europeană. Autorizaţia este valabilă pentru imunizarea persoanelor cu vârsta de cel puţin 18 ani, fără limită superioară de vârstă.
Vaccinul se administrează cu două doze, a doua doză fiind recomandată după o perioadă cuprinsă între 4 şi 12 săptămâni după prima. Studiul clinic pe baza căruia vaccinul a primit recomandare de autorizare de la EMA a cuprins voluntari cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani, însă experţii instituţiei consideră că nu există motive pentru a suspecta lipsa eficacităţii la persoanele mai în vârstă.
Decizia era aşteptată, în condiţiile în care mai multe state, între care Marea Britanie, au autorizat deja vaccinul companiei britanice.
“Cu a treia opinie pozitivă, am extins şi mai mult arsenalul de vaccinuri disponibile pentru statele membre ale UE în vederea combaterii pandemiei şi protejării cetăţenilor”, a declarat directorul executiv al EMA, Emer Cooke.
În urma deciziei pozitive, Comisia Europeană va acorda o autorizaţie de punere pe piaţă (APP) condiţionată pentru vaccinul AstraZeneca cel mai probabil până la finalul acestei zile.
Vaccinul AstraZeneca va fi al treilea vaccin împotriva Covid-19 autorizat în UE. În prezent, doar vaccinurile împotriva Covid-19 dezvoltate de companiile Pfizer/BioNTech şi Moderna au autorizaţie de punere pe piaţa UE.
Decizia vine într-un moment tensionat între AstraZeneca şi Comisia Europeană, generat de anunţul companiei că va livra doar 31 de milioane de doze de vaccin către statele din UE în primul trimestru din acest an, cu 60% sub numărul programat anterior.
Ulterior, AstraZeneca a propus livrarea a 8 milioane de doze suplimentare de vaccin în primul trimestru - adică 39 de miliaone de doze -, variantă considerată în continuare nesatisfăcătoare de către oficialii europeni.