Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Moderna este eficace şi împotriva variantelor SARS-CoV-2 identificate în Marea Britanie şi Africa de Sud, a anunţat luni compania biofarmaceutică americană.
"Vaccinul împotriva Covid-19 produs de Moderna îşi păstrează activitatea de neutralizare împotriva tulpinilor emergente identificate pentru prima dată în Marea Britanie şi Republica Africa de Sud", a precizat compania, într-un comunicat.
Rezultatele sunt obţinute din studiile de neutralizare in vitro a serurilor de la persoane vaccinate cu vaccinul împotriva Covid-19 produs de Moderna.
Astfel, protocolul de tratament cu două doze de vaccin produs de Moderna, la doza de 100 µg, este aşteptat să ofere o protecţie împotriva tulpinilor emergente detectate până acum.
Potrivit companiei, în studiile realizate nu a fost înregistrat niciun impact semnificativ asupra titrurilor de neutralizare faţă de varianta B.1.1.7 (identificată pentru prima dată în Marea Britanie).
"O reducere de şase ori a titrurilor de neutralizare a fost observată la varianta B.1.351 (identificată pentru prima dată în Republica Africa de Sud), în raport cu variantele anterioare. În ciuda acestei reduceri, nivelurile de neutralizare a titrului în cazul B.1.351 rămân peste nivelurile care se aşteaptă să ofere protecţie", menţionează Moderna.
Ca măsură de precauţie, Moderna va lansa un program clinic pentru a creşte imunitatea la variantele emergente. Astfel, compania va testa o doză suplimentară de rapel a vaccinului pentru Covid-19 (mRNA-1273), pentru a studia capacitatea de a creşte în continuare titrurile de neutralizare împotriva tulpinilor emergente.
De asemenea, Moderna promovează o variantă emergentă de rapel candidat (mRNA-1273.351) împotriva variantei B.1.351.
"În timp ce luptăm să învingem Covid-19, care a creat o pandemie la nivel mondial, credem că este important să fim proactivi pe măsură ce virusul evoluează. Aceste date noi ne întăresc încrederea că vaccinul Covid-19 produs de Moderna ar trebui să ofere protecţie împotriva acestor noi tulpini detectate", a declarat directorul general al Moderna, Stéphane Bancel, citat în comunicat.
Moderna va organiza o conferinţă online pe această temă după ce documentaţia oficială va fi postată pe platforma bioRxiv.