La începutul lunii decembrie 2023, Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de rujeolă în România, având în vedere creşterea îngrijorătoare a cazurilor de îmbolnăvire, precum şi numărul mare de spitalizări în secţiile de pediatrie şi boli infecţioase al copiilor infectaţi. Raportul “Health at a Glance 2024”, publicat recent de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Comisia Europeană, arată cauza principală a epidemiei: rata foarte scăzută de vaccinare împotriva rujeolei din România, cea mai mică din întreaga Europă.
Potrivit raportului, România avea, în 2023, o rată de acoperire vaccinală a copiilor împotriva rujeolei de puţin peste 60%, faţă de o medie a UE de circa 87%.
Rata era cea mai scăzută din Europa, fiind mult mai mică atât faţă de penultima ţară din UE la acest capitol (Estonia - circa 73%) ci şi faţă de statele care nu sunt membre ale UE.
Spre exemplu, în Republica Moldova, acoperirea vaccinală a populaţiei ţintă împotriva rujeolei era în 2023 de circa 93%, aproape de ţinta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), de 95%.
Singura ţară cu o rată comparabilă de vaccinare cu România în 2023 era Bosnia şi Herţegovina, dar şi în acest caz procentul era puţin mai mare.
În schimb, la acoperirea vaccinală împotriva hepatitei B, România era pe penultimul loc în UE (cu o rată de aproape 80%), depăşind doar Estonia (72%).
În 28 august 2024, Ministerul Sănătăţii a declarat încetarea epidemiei de rujeolă la nivel naţional, după scăderea semnificativă a numărului de noi cazuri.
Ultimele date raportate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), au arătat că în perioada 1 ianuarie 2023 – 1 septembrie 2024, în România au fost înregistrate 23.972 de cazuri confirmate cu rujeolă şi 21 de decese.
Reducerea numărului de cazuri, care a permis încheierea epidemiei, a venit pe fondul creşterii accelerate a ratei de vaccinare.
Astfel, în perioada 6 decembrie 2023 – 1 septembrie 2024, conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 244.622 de doze de vaccin ROR, din care 38.540 de doze utilizate pentru copii cu vârste între 9 şi 11 luni.
În februarie 2024, OMS a avertizat că mai mult de jumătate din ţările lumii vor fi expuse unui risc ridicat sau foarte ridicat de apariţie a rujeolei până la sfârşitul anului, dacă nu se iau măsuri urgente de prevenire.
Cazurile de rujeolă au crescut în majoritatea zonelor de pe glob, în principal din cauza lipsei de vaccinări în anii pandemiei de Covid-19, când sistemele de sănătate au fost copleşite şi au rămas în urmă cu vaccinările de rutină pentru bolile care pot fi prevenite.
În Europa, creşterea numărului de cazuri a fost deosebit de îngrijorătoare în special pentru ţările, precum România, în care existau niveluri scăzute de acoperire vaccinală şi grupuri mari de persoane nevaccinate.
Boala transmisă pe calea aerului poate fi prevenită cu două doze de vaccin. Pentru a preveni focarele, este necesară o acoperire de 95% sau mai mare cu două doze de vaccin împotriva rujeolei în fiecare ţară. Vaccinarea împotriva rujeolei a evitat mai mult de 60 de milioane de decese între 2000 şi 2023, potrivit estimărilor OMS.