Piaţa serviciilor medicale private din România a atins un nivel maxim istoric în 2020

Piaţa serviciilor medicale private din România a atins un nivel maxim istoric în 2020

Piaţa serviciilor medicale private din România a atins un nivel maxim istoric în anul pandemiei, cifra de afaceri a companiilor din sector ajungând la circa 15 miliarde lei, arată o anliză realizată de KeysFin, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de informaţii pentru afaceri din ţară.

În 2019, cifra de afaceri a pieţei serviciilor medicale private din România a crescut cu 18% faţă de 2018, la aproximativ 14 miliarde de lei, nivel cu aproape 330% peste cel din 2010.

Pentru 2020, specialiştii KeysFin estimează apropierea de pragul de 15 miliarde de lei, pe fondul procesului de testare şi al cererii crescute de servicii din privat, în contextul direcţionării eforturilor din spitalele publice către tratarea pacienţilor Covid-19.

Mai mult, rezultatul net (profit minus pierdere netă) al furnizorilor de servicii medicale private a crescut în 2019 cu 30% faţă de anul anterior, la 2,6 miliarde de lei, de aproape 37 de ori (+3.570%) mai mare decât în 2010.

"Românii pun mai mult preţ pe sănătatea lor, dovadă fiind cifrele în creştere înregistrate de operatorii medicali privaţi, iar acest trend ascedent va continua pe termen lung. (...) Totuşi, rămâne de văzut ce se va întampla cu sistemul public de sănătate, iar o schemă public-privată care să răspundă real, pe termen mediu şi lung, cererii tot mai mari de servicii medicale este nu doar oportună, ci şi necesară", a declarat Roxana Popescu, managing director al KeysFin, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.

Piaţa serviciilor medicale private este una dintre puţinele în care numărul de companii a crescut substanţial, cu 10% faţă de 2018 şi cu aproape 117% faţă de 2010, la aproape 21.300 de companii în 2019. În baza datelor de la Registrul Comerţului pentru 2020, analiştii KeysFin estimează un avans de aproximativ 6%, până la 22.500 de companii.

TOP REŢELE MEDICALE PRIVATE LOCALE

Topul celor mai mari companii după cifra de afaceri rămâne neschimbat în ultimii ani. Toţi cei 3 jucători şi-au majorat însă cota de piaţă, astfel că Centrul Medical Unirea (cunoscut sub numele Regina Maria), se află pe primul loc, cu o cifră de afaceri de 565 de milioane de lei şi 4,1% din total.

MedLife ocupă locul secund, cu venituri anuale de 465 milioane de lei şi 3,3% din total, iar Sanador se află pe locul al treilea, cu 357,5 milioane de lei şi 2,2% din total în 2019.

În total, top 10 companii care oferă servicii medicale private însumează aproape 21% din valoarea acestei pieţe pe plan local.

Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor (la sfârşitul perioadei), care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupei 86: activităţi referitoare la sănătatea umană.

viewscnt