Spitalul Monza din Bucureşti a fost dotat cu un robot de chirurgie spinală de ultimă generaţie, Mazor X Stealth Edition, care îi oferă asistenţă medicului chirurg prin trei funcţii importante.
Noul robot a fost prezentat într-o conferinţă de presă desfăşurată la Spitalul Monza, în urma semnării unui parteneriat cu Medtronic, lider mondial în domeniul tehnologiei, serviciilor şi soluţiilor medicale.
În urma parteneriatului, spitalul Monza va primi din partea Medtronic soluţii şi tehnologii medicale care vor contribui la accesul pacienţilor români la tehnologii medicale de ultimă oră. Ca parte a acestei colaborări, a fost lansat robotul Mazor X Stealth Edition, o platformă chirurgicală de ultimă generaţie, care poate fi găsit în acest moment doar în 8 spitale din toată Europa, din care două sunt din România (Spitalul Monza şi Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi).
"Trebuie să oferim pacientului cea mai bună şansă de a fi tratat cu cele mai bune tehnologii. Un robot fără un medic bun nu are ce să facă. Robotul devine extensia medicului, pentru a garanta că produsul medical oferit este cel mai bun care se poate găsi în lume", a declarat directorul general al Monza Group, Luca Militello.
"Îi oferă medicului posibilitatea de a opera cu cea mai mare precizie şi atenţie", a completat managerul.
În România, 1 din 3 adulţi suferă de afecţiuni ale coloanei vertebrale, iar chirurgia asistată de robot reprezintă vârful de tehnologie în acest moment şi depăşeste în acurateţe un chirurg antrenat, sistemul de ghidare al robotului acţionând fără eroare. Robotul nu poate opera singur, este nevoie de medici supraspecializaţi şi cu experienţă care să-l manevreze.
Robotul chirurgical Mazor X Stealth Edition este un sistem complet, cu trei funcţii majore: planificarea preoperatorie şi intraoperatorie, ghidarea robotică şi navigaţia în timpul intervenţiei.
Funcţia de planificare preoperatorie permite realizarea de analize 3D, reproducându-se exact modelul coloanei pacientului. Astfel, se poate face o selecţie personalizată a implanturilor, se pot alege traiectoriile optime, iar rezultatul intervenţiei devine previzibil.
Chirurgul planifică cu acurateţe fiecare etapă a intervenţiei chirurgicale chiar înainte de a intra în sala de operaţie.
[playlist type="video" ids="37284"]
[embed]https://360medical.ro/wp-content/uploads/2021/09/Maxor-X-prezentare-Monza.mp4[/embed]
Cu navigaţia chirurgicală, o altă funcţie a robotului, chirurgul are o vizibilitate bună şi controlează intervenţia în timp real, fără a fi nevoie să efecteaze o incizie mai mare sau să expună pacientul operat la radiaţii prin mai multe raze X.
O incizie mică înseamnă pentru pacient un risc mai mic de infecţie, mai puţine dureri postoperatorii şi un timp de recuperare mai rapid.
Potrivit grupului Monza, o premieră importantă pentru România o reprezintă existenţa unei echipe pluridisciplinare de chirurgie robotică spinală formată din: medic neurochirurg, ortoped, neurolog, neuroanestezist, asistaţi de neurofiziolog.
Existenţa unei astfel de echipe pluridisciplinare permite realizarea de intervenţii chirurgicale complexe la pacienţi de toate vârstele, de la copii mici până la adulţi seniori.
Din 2004 de când a funcţionat primul robot spinal în Israel şi până în prezent s-au realizat peste 4.83 milioane de intervenţii chirurgicale spinale asistate robotic în toată lumea, din care mai mult de un sfert în SUA.
Spitalul Monza este un spital privat din România, parte a grupului internaţional “Policlinico di Monza” şi este specializat în efectuarea de intervenţii chirurgicale complexe pentru o gamă largă de patologii.