Tariful decontat de CNAS pentru serviciile medicale în ambulatoriul de specialitate, majorat cu 30% de la 1 august. O nouă creştere anunţată pentru 2026

Tariful decontat de CNAS pentru serviciile medicale în ambulatoriul de specialitate, majorat cu 30% de la 1 august. O nouă creştere anunţată pentru 2026

Tariful decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru serviciile medicale în ambulatoriul de specialitate va fi majorat cu 30% de la 1 august, de la 5 lei până la 6,50 lei, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete. O nouă majorare a valorii punctului per serviciu, până la 8 lei, ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2026, măsura fiind menită să stimuleze oferirea de servicii medicale în ambulatoriu, pentru a reduce presiunea pe spitale.

În asistenţa ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice, valoarea decontată a punctului pe serviciu medical a fost majorată ultima dată în octombrie 2024, de la 4,5 lei la 5 lei.

"Nu putem dezvolta ambulatoriul de specialitate şi spitalizarea de zi fără a plăti şi fără a deconta corect serviciile din ambulatoriul de specialitate. Din acest motiv, vom majora punctul pe serviciu medical în ambulatoriul clinic de specialitate, de la o valoare de 5 lei, cât este astăzi, (...) la 6,50 lei de la 1 august şi la 8 lei de la 1 ianuarie. Acest lucru va duce la creşterea, sperăm noi, semnificativă a numărului de intervenţii, de diagnostic şi de tratament care se vor efectua în ambulatoriul de specialitate", a declarat Alexandru Rogobete.

Anterior, Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de act normativ care prelungeşte programul ambulatoriilor de specialitate până la ora 20:00. Potrivit proiectului, activitatea ambulatoriului integrat al spitalului se desfăşoară, în două ture, de către toţi medicii, prin rotaţie.

Majorarea tarifului decontat a fost salutată marţi de Asociaţia Profesională a Medicilor din Ambulator (APMA), care a transmis în ultimii ani mai multe avertismente legate de subfinanţarea acestui sector.

“APMA salută în mod deosebit decizia de majorare a valorii punctului per serviciu medical în ambulatoriul de specialitate, de la 5 lei la 6,5 lei, începând cu 1 august 2025. Angajamentul public ca această valoare să atingă 8 lei în perioada următoare reprezintă un gest concret de recunoaştere a subfinanţării cronice a ambulatoriului şi un pas esenţial spre asigurarea sustenabilităţii şi motivării profesionale în rândul medicilor”, a transmis asociaţia, într-un comunicat.

Totuşi, APMA susţine că această decizie este importantă, dar nu suficientă, şi subliniază necesitatea unei comunicări constante, a transparenţei şi a unei negocieri autentice între CNAS şi furnizorii de servicii medicale din ambulatoriul de specialitate şi Colegiul Medicilor din România.

“Respectul reciproc între parteneri, aplicarea corectă şi nediscriminatorie a legilor sunt jaloanele esenţiale pe care ne aşteptăm să le găsim în relaţia cu autorităţile. Din partea noastră ne angajăm să contribuim activ la aplicarea responsabilă a acestor decizii şi să monitorizăm impactul real asupra medicilor şi pacienţilor”, mai arată asociaţia.

viewscnt