Suspiciune de antrax la două persoane raportată de Institutul “Matei Balş” din Bucureşti

Suspiciune de antrax la două persoane raportată de Institutul “Matei Balş” din Bucureşti

Reprezentanţii Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Dr. Matei Balş” din Bucureşti au raportat miercuri  o suspiciune de antrax, neconfirmată până în acest moment, în cazul a două persoane.

Anunţul a fost făcut de Ministerul Sănătăţii, care a precizat că, potrivit informaţiilor furnizate, cele două persoane au semnalat că au manipulat şi consumat carne de oaie provenind din gospodăria proprie.

În prezent, probele de laborator necesare pentru confirmarea diagnosticului sunt în lucru la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Analizele efectuate vor stabili cu exactitate dacă este vorba despre un caz confirmat de antrax.

Ministerul Sănătăţii, Inspecţia Sanitară de Stat, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti şi Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa monitorizează îndeaproape situaţia.

“Autorităţile sunt în contact permanent cu cadrele medicale implicate în gestionarea cazurilor şi se asigură că toate măsurile de prevenire a răspândirii posibile a infecţiei sunt respectate cu rigurozitate”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Antraxul este o boală infecţioasă gravă, cauzată de o bacterie rezistentă, Bacillus anthracis, care poate supravieţui în condiţii extreme pentru o perioadă lungă de timp.

Bacillus anthracis produce spori rezistenţi ce pot provoca o infecţie potenţial letală la oameni şi animale.

Există patru forme diferite de antrax: cutanat, respirator, gastrointestinal şi orofaringian. Cea mai comună formă de antrax este reprezentată de antraxul cutanat.

Bacteria se răspândeşte prin contactul direct între spor şi tegumentul unei persoane sau cu o leziune cutanată. Sporii de antrax devin activi în momentul în care pătrund în organism. Odată active, bacteriile se multiplică şi creează toxine care provoacă boala.

viewscnt