Cercetătorii de la Amsterdam UMC au dezvoltat un nou test de diagnostic care poate identifica rapid şi precis meningita bacteriană. Testul măsoară proteina CRP în lichidul cefalorahidian, un marker proteic care este deja frecvent testat în sânge pentru a detecta infecţiile bacteriene.
Procesul actual de diagnostic al meningitei este adesea lent, împiedicând administrarea rapidă a tratamentului corespunzător.
Cu o mortalitate de unu din şase cazuri şi o rată ridicată de complicaţii persistente la jumătate dintre supravieţuitori, meningita bacteriană rămâne o ameninţare severă la adresa vieţii şi sănătăţii pacienţilor.
Din această cauză, diagnosticarea şi administrarea rapidă a tratamentului sunt vitale pentru prognosticul pacientului.
„Distincţia dintre meningita bacteriană şi alte afecţiuni similare este adesea dificilă pentru medici. Până acum au lipsit testele de diagnostic eficiente, capabile să distingă rapid între afecţiuni”, a declarat autorul principal a studiului, dr. Matthijs Brouwe, medic neurolog la Amsterdam UMC (Amsterdam University Medical Centers) din Ţările de Jos.
Cercetătorii au descoperit că proteina CRP din lichidul cefalorahidian este un indicator cu un grad ridicat de precizie al meningitei bacteriene.
CRP este deja testată frecvent în sânge pentru detectarea infecţiilor bacteriene, însă valoarea sa în lichidul cefalorahidian nu fusese bine documentată până acum.
După testarea cu succes în laborator, cercetătorii au demonstrat că dispozitivul care măsoară această proteină în sânge este suficient de sensibil pentru a măsura CRP şi în lichidul cefalorahidian.
Testul oferă un rezultat concludent în numai 30 de minute de la recoltarea lichidului cefalorahidian prin puncţie lombară, astfel încât tratamentul corect al pacientului poate fi început rapid.
Din iunie 2024, noul test este utilizat în practica curentă la Amsterdam UMC. Studiul recent detaliază implementarea testului şi eficienţa sa în utilizarea clinică.
„Rezultatele noastre arată că toţi pacienţii cu meningită bacteriană aveau un nivel crescut de CRP în lichidul cefalorahidian. Acest lucru a fost observat doar la câţiva pacienţi fără meningită bacteriană”, a precizat dr. Brouwer.
Testul şi-a demonstrat eficienţa şi în studii suplimentare efectuate pe copii şi pacienţi de la Spitalul Universitar Aalborg din Danemarca.
Se preconizează că tot mai multe spitale vor adopta acest test, deoarece nu necesită echipamente suplimentare şi poate fi utilizat în laboratoarele existente.
Testul costă între trei şi cinci euro, oferind o soluţie accesibilă şi eficientă pentru diagnosticarea şi tratarea rapidă a meningitei bacteriene.
Orice laborator în care se măsoară proteina CRP în sânge poate introduce acest test şi pentru lichidul cefalorahidian, spun autorii studiului, care a fost publicat, pe 29 aprilie, în revista The Lancet Regional Health-Europe.