Un consum redus de zahăr în primii ani de viaţă poate avea efecte pozitive de durată asupra sănătăţii inimii, arată un nou studiu care sugerează că obiceiurile alimentare timpurii pot influenţa riscul de boli cardiovasculare chiar şi la decenii distanţă.
Un studiu publicat în revista ştiinţifică British Medical Journal (BMJ) arată că persoanele care au avut o alimentaţie săracă în zahăr în primii doi ani de viaţă au prezentat un risc semnificativ mai mic de infarct miocardic, insuficienţă cardiacă şi AVC (accident vascular cerebral) la vârsta adultă. Cercetătorii au observat aceleaşi beneficii şi în cazul copiilor ale căror mame au consumat mai puţin zahăr în timpul sarcinii.
Echipa de cercetători de la Hong Kong University of Science and Technology şi de la o Facultatea de Medicină a Universităţii din Boston (Statele Unite) a analizat datele istorice din perioada raţionalizării alimentare din Marea Britanie, dintre anii 1940 şi 1953, când zahărul era strict limitat.
Studiul a inclus 63.433 de participanţi născuţi între octombrie 1951 şi martie 1956, fără antecedente de boli cardiace, ale căror date au fost preluate din UK Biobank, o bază naţională de date medicale.
Dintre aceştia, 40.063 de persoane au fost expuse la restricţiile privind consumul de zahăr, în timp ce 23.370 nu au fost. În timpul raţionalizării, alocaţia zilnică de zahăr, inclusiv pentru femeile însărcinate şi copii, era sub 40 de grame pe zi, iar bebeluşilor sub doi ani nu li se adăuga deloc zahăr în alimentaţie.
Rezultatele au arătat că persoanele expuse restricţiilor alimentare în perioada prenatală şi în primii doi ani de viaţă aveau un risc cu 20% mai mic de boli cardiace, cu 25% mai mic de infarct, cu 26% mai mic de insuficienţă cardiacă, cu 24% mai mic de fibrilaţie atrială (tulburare de ritm cardiac), cu 31% mai mic de AVC şi cu 27% mai mic de deces cardiovascular.
Mai mult, aceste persoane au trăit în medie cu până la doi ani şi jumătate mai mult fără probleme cardiace comparativ cu cei care nu au trecut prin raţionalizare.
Cercetătorii subliniază că efectul benefic se datorează în parte unui risc redus de diabet şi tensiune arterială mai mică, iar perioada critică pentru formarea riscului cardiometabolic pare a fi în „primele 1.000 de zile de la concepţie”.
Concluzia studiului arată că limitarea consumului de zahăr în primele etape ale vieţii, inclusiv printr-o dietă echilibrată a mamei în timpul sarcinii, poate oferi beneficii cardiace care durează până la maturitate.
O alimentaţie echilibrată, cu un aport minim de zahăr, rămâne una dintre cele mai eficiente metode de a proteja sănătatea inimii pe termen lung.



