Două operaţii de triplu transplant de organe, reuşite în SUA

Două operaţii de triplu transplant de organe, reuşite în SUA

Medicii de la Mount Sinai au reuşit o premieră remarcabilă în chirurgia de transplant. Două intervenţii complexe, care au combinat transplantul de inimă, ficat şi rinichi, au fost realizate cu succes, aducând speranţă pacienţilor cu insuficienţă multiplă de organe. Aceste realizări deschid noi perspective în abordarea integrată şi coordonată a transplanturilor multiple, demonstrând valoarea echipelor medicale multidisciplinare.

O echipă de chirurgi de la Mount Sinai a realizat primele transplanturi triple de organe, inimă-ficat-rinichi, din statul New York. Ei au efectuat cu succes două astfel de intervenţii complexe pe pacienţi care s-au recuperat complet şi au părăsit spitalul.

Transplanturile de inimă-ficat-rinichi sunt extrem de rare, doar 58 au fost realizate în Statele Unite de când Reţeaua Naţională pentru Distribuirea Organelor (United Network for Organ Sharing), agenţia guvernamentală care supervizează transplanturile, a început să înregistreze aceste cazuri în 1987. 

Cele două proceduri efectuate la Spitalul Mount Sinai, care au avut loc pe 10 ianuarie, respectiv 8 martie, s-au numărat printre cele doar patru realizate la nivel naţional în Statele Unite în acest an.

Unul dintre cazurile de la Mount Sinai, primul transplant de inimă-ficat-rinichi din statul New York, a avut loc în luna ianuarie. Pacientul a primit un al doilea transplant de inimă, alături de ficat şi rinichi, fiind unul dintre puţinele cazuri de acest fel realizate la nivel naţional.

Operaţia deosebit de riscantă şi complexă, care a durat 22 de ore, a fost condusă de dr. Anelechi Anyanwu, vicepreşedinte al Departamentului de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Sistemului de Sănătate Mount Sinai, şi dr. Sander S. Florman, profesor de Chirurgie şi director al Institutului de Transplant Recanati/Miller de la Mount Sinai.

Cei doi specialişti au coordonat şi cel de-al doilea transplant inimă-ficat-rinichi, care a avut loc în luna martie a acestui an.

„Coordonarea dintre echipele noastre medicale de chirurgie abdominală şi toracică a fost impecabilă, iar expertiza în anestezie necesară pentru realizarea acestor transplanturi a fost esenţială. O adevărată demonstraţie de forţă pentru acest pacient!”, a declarat dr. Florman, citat într-un comunicat al spitalului.

Pacientul, un bărbat de 64 de ani, suferise anterior un transplant de inimă la Spitalul Mount Sinai în 2002, din cauza complicaţiilor provocate de sarcoidoză, o boală autoimună care poate afecta muşchiul cardiac.

După două decenii de viaţă sănătoasă cu transplantul iniţial, a dezvoltat respingere cronică a inimii transplantate. De asemenea, funcţiile renale şi hepatice au început să se deterioreze, o complicaţie frecventă a bolii cardiace cronice şi a tratamentului cu medicamente imunosupresoare.

A fost internat în decembrie 2024 cu insuficienţă cardiacă severă şi o degradare rapidă a funcţiei renale şi hepatice, având nevoie de trei organe noi pentru a supravieţui.

Starea sa s-a agravat imediat după Crăciun, iar pe 30 decembrie a fost supus unei intervenţii de urgenţă pentru implantarea de pompe cardiace artificiale (dispozitive de asistare ventriculară) care să-i menţină viaţa până la găsirea unui donator compatibil.

Două săptămâni mai târziu, a avut loc, cu succes, transplantul triplu, iar în prezent se simte bine, fără complicaţii.

„Este incredibil să vedem cât de mult s-a îmbunătăţit starea pacientului într-un timp atât de scurt”, a declarat dr. Noah Moss, cardiolog, medic  specialist în insuficienţă cardiacă avansată şi transplant la Mount Sinai, care l-a îngrijit pe pacient timp de aproape un deceniu.

Celălalt caz de transplant triplu a implicat un bărbat de 45 de ani, care a primit o nouă inimă, un nou ficat şi un nou rinichi, în urma unui diagnostic sever de cardiomiopatie.

În timpul unei spitalizări din 2024, pentru un episod extrem de insuficienţă cardiacă, a suferit multiple complicaţii care au dus la boală renală în stadiu terminal, necesitând dializă, precum şi la apariţia unor leziuni hepatice.

A fost internat în februarie 2025 cu agravarea insuficienţei cardiace şi a fost trecut pe lista de transplant pentru inimă şi rinichi; la acel moment, funcţia hepatică era marginală, dar acceptabilă.

Din cauza şocului cardiogen, o stare în care organele corpului nu primesc suficient sânge şi oxigen pentru a funcţiona corespunzător, a avut nevoie de două pompe cardiace artificiale pentru a-i susţine viaţa până la găsirea unui donator.

Între timp, funcţia sa hepatică s-a deteriorat, ajungând în stadiu terminal. A fost adăugat de urgenţă pe lista pentru transplant hepatic şi, câteva zile mai târziu, a fost supus operaţiei de  triplu transplant, recuperându-se rapid. Procedura a avut loc pe 18 martie, iar pacientul a fost externat în mai puţin de o lună, complet recuperat.

Aceste cazuri exemplifică succesul programelor de transplant de organe şi colaborarea interdisciplinară complexă.

Mount Sinai are un palmares remarcabil în acest domeniu, realizând în 2024 un număr de 6 transplanturi de pancreas, 10 de intestin, 25 de plămâni, 51 de inimă, 178 de ficat şi 270 de rinichi, toate cu rezultate excelente, potrivit comunicatului.

viewscnt