Un robot experimental, ghidat de inteligenţă artificială, poate efectua autonom o fază delicată şi complicată a unei operaţii comune de înlăturare a vezicii biliare (colecistectomie), marcând un pas major către procedurile medicale automatizate.
Procedura a fost prezentată într-un articol publicat recent în revista Science Robotics.
Roboţii chirurgicali actuali sunt controlaţi de la distanţă de către chirurgi. Noul sistem foloseşte inteligenţa artificială (AI) pentru a lua decizii independente şi se poate adapta la complicaţiile neaşteptate apărute în timpul operaţiilor, a explicat Axel Krieger de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, coordonatorul cercetării.
El a comparat robotul cu un vehicul autonom care „poate naviga pe orice drum, în orice condiţii, răspunzând inteligent la tot ce întâlneşte”.
„Această inovaţie ne duce de la roboţi care pot executa sarcini chirurgicale specifice la unii care înţeleg cu adevărat procedurile chirurgicale”, a spus Axel Krieger, citat de Reuters.
Robotul SRT-H a fost antrenat printr-un model AI cunoscut sub numele de „învăţare prin imitaţie ghidată de limbaj”, folosind videoclipuri cu chirurgi care efectuau operaţii de înlăturare a vezicii biliare pe cadavre de porc, au raportat cercetătorii.
Robotul a fost testat pe opt seturi variate de vezici biliare şi organe de porc, îndepărtate de la animale.
Separarea vezicii biliare de ficat durează câteva minute şi implică utilizarea mai multor instrumente, inclusiv apucarea, aplicarea de cleme şi tăierea – abilităţi comune în procedurile chirurgicale reale – împreună cu luarea de decizii şi adaptarea.
Organele şi vasele de sânge ale porcilor testate prezentau o mare varietate în ceea ce priveşte aspectul şi anatomia, „reflectând diversitatea întâlnită în intervenţiile chirurgicale umane”, au explicat cercetătorii.
Deşi robotul a atins o acurateţe de 100% în intervenţii, a avut nevoie de mai mult timp decât un chirurg uman pentru a le finaliza.
Roboţii chirurgicali disponibili comercial includ sistemul da Vinci Surgical System, care a fost folosit în peste 12 milioane de intervenţii la nivel mondial.
Spre deosebire de SRT-H, sistemul da Vinci se bazează în totalitate pe chirurgi umani pentru a-i controla mişcările de la distanţă.
Piaţa mondială a roboţilor chirurgicali se apropie de 10 miliarde de dolari pe an, cu aproximativ 2,7 milioane de intervenţii robotizate efectuate în 2024.
Pe viitor, roboţii chirurgicali autonomi ar putea contribui la soluţionarea crizei de chirurgi, la reducerea erorilor umane şi la furnizarea unui act medical constant şi de înaltă calitate în regiunile slab deservite, au spus cercetătorii.
Cercetarea a fost susţinută de Advanced Research Projects Agency for Health, National Science Foundation şi National Institutes of Health.