Metale grele în alimentele de zi cu zi pun în pericol sănătatea, avertizează medici francezi

Metale grele în alimentele de zi cu zi pun în pericol sănătatea, avertizează medici francezi

În spatele alimentelor aparent inofensive precum pâinea, cerealele sau cartofii, se ascunde un pericol real pentru sănătatea populaţiei: cadmiul. Un grup de medici francezi trage un semnal de alarmă privind expunerea alarmantă a copiilor la acest metal greu cancerigen, prezent în sol şi absorbit de culturi prin îngrăşăminte fosfatice. Apelul medicilorvizează deopotrivă autorităţile şi profesioniştii din sănătate, în faţa unei contaminări silenţioase cu efecte devastatoare în timp.

Populaţia este cel mai adesea expusă la cadmiu, un metal greu, utilizat în îngrăşămintele granulate fosfatice, prin alimentaţie. Medicii francezi avertizează asupra riscurilor pentru sănătate legate de acest metal greu toxic, găsit în alimente de bază precum pâinea, pastele, cerealele şi cartofii.

Cadmiul, care provoacă cancer la om, se găseşte în mod natural în sol şi este utilizat în îngrăşămintele fosfatice, ceea ce înseamnă că este introdus în lanţul alimentar prin culturile agricole.

Alimentele reprezintă principala sursă de expunere pentru majoritatea oamenilor, deşi şi ţigările conţin cadmiu.

În prezent, asociaţia franceză a profesioniştilor din domeniul medical (URPS) afirmă că există o „explozie a contaminării la copiii mici” din cauza dietei acestora, cu potenţiale consecinţe asupra sănătăţii pe măsură ce aceştia cresc.

„Metalul este considerat unul dintre cele mai toxice care există”, se arată într-o scrisoare a medicilor adresată guvernului francez, luna aceasta.

Cadmiul a fost asociat cu cancerul pancreatic, pulmonar, de prostată şi renal, precum şi cu boli de inimă, probleme de fertilitate, afectarea rinichilor, tulburări neurologice şi ale oaselor.

Potrivit agenţiei franceze pentru siguranţa alimentară şi de mediu (ANSES), 0,6% din dietele adulţilor conţin un nivel prea ridicat de cadmiu. Însă acest procent ajunge la 14% în cazul copiilor cu vârste între 3 şi 17 ani şi până la 36% în cazul copiilor sub trei ani.

Franţa este departe de a fi ţara cea mai afectată.

Între 2000 şi 2022, Italia a raportat cele mai multe alerte privind contaminarea cu cadmiu în Uniunea Europeană (UE), urmată de Spania, Germania, Franţa şi Polonia, potrivit unui studiu din 2023.

Un alt studiu, din 2024, privind nivelurile de cadmiu din solurile UE a constatat concentraţii mai ridicate de cadmiu în stratul superficial al solului din Polonia, Irlanda, Finlanda şi Suedia.

UE a interzis îngrăşămintele fosfatice care conţin mai mult de 60 mg/kg de cadmiu, iar mai multe ţări au stabilit limite şi mai stricte.

Însă Franţa, care este principalul consumator de îngrăşăminte fosfatice din UE, nu a luat măsuri pentru a reduce şi mai mult limitele de cadmiu, în ciuda avertismentelor cercetătorilor că plafonul de 60 mg/kg impus de UE nu este suficient.

Grupul de medici a cerut guvernului francez să lanseze campanii de conştientizare, să modifice meniurile şcolare pentru copii, să promoveze alimentele organice, care conţin mai puţin cadmiu, şi să monitorizeze nivelurile de expunere în rândul pacienţilor cu risc.

Medicii au declarat că este esenţial  ca aceste măsuri să fie luate cât mai repede pentru a reduce expunerea la cadmiu, deoarece ar putea trece ani sau chiar decenii până când efectele asupra populaţiei vor fi pe deplin resimţite.

Metalul „persistă şi se acumulează în organism de-a lungul anilor”, se arată în scrisoarea medicilor francezi.

În 2025, Uniunea Europeană a notificat Franţa că nivelurile de cadmiu din făina integrală ecologică reprezintă un risc „serios”.

viewscnt