Problemele de alăptare ar putea avea cauze genetice

Problemele de alăptare ar putea avea cauze genetice

Producţia de lapte matern ar putea fi influenţată de factorii genetici. Un nou studiu sugerează că anumite variaţii genetice ar putea explica de ce unele mame produc mai mult sau mai puţin lapte în perioada alăptării în sarcină. Cercetătorii au analizat mostre de lapte matern uman şi au identificat tipare de expresie genetică asociate cu o producţie ridicată sau scăzută de lapte. Descoperirea ar putea ajuta la înţelegerea problemelor de lactaţie şi la dezvoltarea unor soluţii pentru sprijinirea mamelor care se confruntă cu o producţie insuficientă de lapte.

Laptele matern conţine toţi nutrienţii de care bebeluşii au nevoie în primele şase luni de viaţă, dar oferă şi anticorpi esenţiali care îi protejează pe cei mici de infecţii şi le întăresc sistemul imunitar. Studiile realizate în ultimele decenii sugerează că sugarii alăptaţi au un risc mai scăzut de scaun moale (diaree), sindrom de moarte subită a sugarului, astm şi diverse infecţii în copilărie.

Având în vedere aceste beneficii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă alăptarea exclusivă în primele şase luni de viaţă, continuând până la doi ani sau chiar mai mult, alături de introducerea altor alimente.

Totuşi, în 2021, doar 48% dintre sugarii cu vârsta de şase luni la nivel global primeau doar lapte matern, fără alte alimente sau lichide.

Una dintre principalele cauze pentru care mamele nu pot alăpta pe durata recomandată este producţia insuficientă de lapte. Aproximativ 35% dintre persoanele care întrerup alăptarea mai devreme declară acest motiv drept cauză principală.

În unele cazuri, şi producţia excesivă de lapte poate duce la înţărcare prematură, din cauza riscului crescut de durere la nivelul sânilor, blocarea canalelor galactofore şi inflamaţia ţesutului. Cu toate acestea, studiile care investighează mecanismele moleculare care stau la baza acestor probleme sunt încă limitate.

Acum, cercetătorii de la University of California, San Francisco (UCSF) au analizat celulele din mostre de lapte matern pentru a identifica modul în care modificările expresiei genelor pot influenţa producţia de lapte.

Rezultatele lor, publicat miercuri, în revista ştiinţifică Science Advances, ar putea ajuta la identificarea genelor care stimulează sau inhibă producţia de lapte şi pot deschide calea către metode mai bune de diagnostic şi tratament al problemelor legate de alăptare.

Cercetătorii au identificat trei gene - GLP1R, PLIN4 şi KLF10 - care prezintă niveluri diferite de activitate la femeile cu producţie scăzută, normală sau ridicată de lapte matern.

Echipa UCSF a analizat mostre de lapte proaspăt provenite de la 30 de participante: nouă cu producţie scăzută, şapte cu producţie ridicată şi 14 cu nivel normal. Din aceste mostre, au fost studiate atât globulele de grăsime din lapte, cât şi celulele care provin din pereţii canalelor galactofore (canale care transportă laptele în sân).

Rezultatele au arătat diferenţe semnificative între grupuri, atât în ceea ce priveşte tipurile de celule identificate, cât şi nivelurile de exprimare ale celor trei gene.

Rolul exact al acestor gene nu este încă pe deplin înţeles, dar cercetătorii cred că descoperirea lor poate deschide calea către noi cercetări care vor ajuta la diagnosticarea şi tratamentul dificultăţilor de alăptare.

Un alt obiectiv al studiului a fost să determine dacă aceste variaţii genetice şi volumul de lapte produs afectează microbiomul intestinal al bebeluşilor, respectiv ansamblul bacteriilor benefice care joacă un rol esenţial în dezvoltarea sistemului imunitar, metabolic şi nervos.

Rezultatele au arătat că nivelul producţiei de lapte nu influenţează compoziţia microbiomului intestinal al sugarilor.

Cercetătorii subliniază că aceste rezultate sprijină recomandarea ca mamele cu producţie scăzută să continue alăptarea, chiar şi parţială, pentru a susţine dezvoltarea sănătoasă a microbiomului bebeluşului.

Totodată, aceştia atrag atenţia că studiul este unul preliminar şi că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste concluzii şi pentru a înţelege mai bine modul în care factorii genetici influenţează lactaţia.

viewscnt