O aplicaţie de AI permite comunicarea cu copiii cu autism care au abilităţi verbale limitate

O aplicaţie de AI permite comunicarea cu copiii cu autism care au abilităţi verbale limitate

Cercetătorii coreeni au dezvoltat o aplicaţie bazată pe inteligenţa artificială (AI) menită să transforme modul în care părinţii se conectează cu copiii lor diagnosticaţi cu tulburare de spectru autist (TSA) care au dificultăţi de comunicare.

Aproximativ 25-30% dintre persoanele cu autism nu vorbesc sau au un nivel minimum de limbaj. Deşi acest lucru poate face comunicarea cu alte persoane (autiste sau neurotipice) să fie dificilă, este important de reţinut că absenţa comunicării verbale nu elimină complet posibilitatea de comunicare. 

Datorită unei noi aplicaţii, dezvoltate de cercetători de la KAIST (The Korea Advanced Institute of Science and Technology) în colaborare cu NAVER AI Lab şi Dodakim Child Development Center, părinţii au posibilitatea acum să stabilească o legătură cu copiii lor prin intermediul „AAcessTalk”, un instrument de comunicare bazat pe AI.

Cercetarea s-a remarcat prin abordarea sa centrată pe utilizator şi a câştigat recunoaştere internaţională, fiind recompensată cu premiul Best Paper Award la conferinţa ACM CHI 2025 din Yokohama, Japonia.

Un studiu care descrie acest progres este publicat în revista Proceedings of the 2025 CHI Conference on Human Factors in Computing Systems.

Aplicaţia AACessTalk generează seturi de cuvinte şi expresii personalizate pentru copiii cu autism, pe care aceştia le pot selecta şi folosi în funcţie de interesele şi situaţiile cotidiene.

În paralel, părinţii primesc sugestii de replici şi întrebări, menite să îi ajute să susţină dialoguri mai coerente şi mai relevante cu copiii cu autism. Astfel se creează un cadru în care copilul îşi poate exprima gândurile, şi unde părinţii pot stabili legături mai profunde cu aceştia.

Spre deosebire de metodele clasice de comunicare asistată, care folosesc seturi fixe de imagini sau simboluri (comunicare augmentativă şi alternativă/AAC), ce nu reuşesc să surprindă emoţiile subtile şi interesele în schimbare ale copiilor cu autism, AACessTalk inovează prin integrarea tehnologiei inteligente care se adaptează în timp real la starea emoţională şi mediul copilului.

Printre elementele inovatoare ale aplicaţiei se numără un buton de dimensiuni mari „Turn Pass Button”, amplasat pe partea copilului, care-i oferă acestuia controlul asupra iniţierii sau încheierii conversaţiei, oferindu-i astfel autonomie. 

Un alt element este butonul „Ce părere are mama/tata?”, care încurajează copilul să pună întrebări părinţilor, stimulând un dialog reciproc, un comportament rar întâlnit anterior.

„Pentru prima dată, am avut un schimb de replici cu adevărat semnificativ”, a declarat un părinte după ce a testat aplicaţia împreună cu copilul său.

Astfel de relatări au fost frecvente în rândul celor 11 familii participante la un studiu pilot de două săptămâni, în care copiii au folosit aplicaţia pentru a-şi asuma mai mult iniţiativa în conversaţii, iar părinţii au descoperit noi valenţe ale limbajului copiilor lor.

Părinţii au relatat momente de surpriză şi bucurie atunci când copiii au folosit cuvinte neaşteptate sau au preluat iniţiativa conversaţiei, depăşind tiparele repetitive des întâlmnite la copiii diagnosticaţi cu tulburare de spectru autist.

„Am fost uimit(ă) când copilul meu a folosit un cuvânt pe care nu-l mai auzisem. M-a ajutat să îl înţeleg într-un mod complet nou”, a povestit un altul.

Potrivit profesoarei Hwajung Hong, este esenţial ca aceşti copii să fie sprijiniţi în exprimarea propriilor gânduri şi emoţii.

„Acest studiu arată că inteligenţa artificială poate fi mai mult decât un instrument de comunicare, contribuind la construirea unei legături autentice între membrii familiei”, a firmat prof. Hong.

În viitor, echipa intenţionează să perfecţioneze şi să extindă astfel de  tehnologii inteligente, care respectă neurodiversitatea, cu accent pe soluţii practice pentru grupurile vulnerabile social şi îmbogăţirea experienţei utilizatorului.

La conferinţa CHI 2025 au fost selectate aproximativ 1.200 de lucrări din circa 5.000 de propuneri, iar Best Paper Award a fost acordat doar celor din top 1%. 

Evenimentul, care a reunit peste 5.000 de cercetători, a fost cel mai mare din istoria sa, reflectând interesul tot mai mare faţă de interacţiunea om-AI.

Foto articol: Aplicaţia AACessTalk generează seturi de cuvinte şi expresii personalizate pentru copiii cu autism, pe care aceştia le pot selecta şi folosi în funcţie de interesele şi situaţiile cotidiene, şi ghiduri conversaţionale contextuale pentru părinţi, axate pe comunicarea practică. Un buton mare, denumit „Turn Pass Button”, este amplasat de partea copilului pentru a-i permite să conducă discuţia. Credit: Proceedings of the 2025 CHI Conference on Human Factors in Computing Systems (2025).

 

viewscnt