Pe măsură ce legătura dintre infecţiile virale şi debutul bolii Alzheimer atrage tot mai mult interes în lumea ştiinţifică, o echipă de cercetători coreeni a reuşit să întrerupă acest mecanism patologic. Utilizând un nou candidat de medicament, cercetătorii au reuşit să blocheze replicarea virală în celulele creierului, şi să atenueze inflamaţia neurodegenerativă asociată. Descoperirea deschide noi direcţii în tratamentul bolilor neurologice de origine virală.
Tot mai multe studii sugerează că anumite infecţii virale pot influenţa apariţia bolii Alzheimer. În acest context, o echipă de cercetare din Coreea de Sud a reuşit să întrerupă legătura dintre infecţiile virale şi boala Alzheimer utilizând un nou candidat pentru tratament.
Boala Alzheimer este una dintre cele mai comune forme de demenţă.
Studii recente sugerează că virusuri neurotrope, precum virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1), pot influenţa dezvoltarea bolilor neurodegenerative. Totuşi, modul în care infecţia cu HSV-1 accelerează fenotipurile neurodegenerative nu a fost clar identificat până acum.
Echipa de la Department of Convergence Medicine al Universităţii de Medicină din Coreea (KUCM), a identificat asocierea dintre infecţia virală şi boala Alzheimer şi a reuşit să blocheze această legătură folosind un nou candidat de medicament, ALT001.
Studiul a fost publicat în revista Theranostics.
Echipa de cercetare a analizat mai întâi efectele infecţiei cu HSV-1 asupra microgliilor, celulele imunitare ale creierului.
Folosind diverse sisteme experimentale, inclusiv şoareci, microglia derivată din celule umane, modele de cultură microglie-neuron şi organoizi cerebrali (modele miniaturale de creier), cercetătorii au confirmat că infecţia cu HSV-1 perturbă mitofagia, procesul intracelular de eliminare a mitocondriilor deteriorate, afectând astfel funcţia mitocondrială.
Echipa a demonstrat, de asemenea, că infecţia interferează cu fagocitoza, procesul de eliminare a agregatelor de amiloid, aglomerări de proteine toxice care se acumulează în creier, putând accelera bolile neurodegenerative.
Pe baza acestor descoperiri, ALT001, o moleculă concepută pentru a stimula procesul de mitofagie, dezvoltată de echipa de cercetare, a demonstrat eficienţă în suprimarea infecţiei cu HSV-1 şi în reducerea inflamaţiei neuronale.
Totodată, ALT001 a îmbunătăţit funcţia mitofagiei în microgliile infectate cu virus, şi, ca urmare, a inhibat eficient replicarea virală şi a redus răspunsurile neuroinflamatorii. De asemenea, s-a confirmat că îmbunătăţeşte capacitatea microgliilor de a elimina agregatele de amiloid.
„Acest studiu este extrem de semnificativ, deoarece nu doar demonstrează la nivel molecular că infecţia virală poate agrava bolile neurodegenerative, inclusiv Alzheimer, ci propune şi o nouă strategie de tratament. În special, evidenţierea modului în care infecţia cu HSV-1 afectează mitofagia în microglii constituie un progres semnificativ faţă de studiile anterioare concentrate preponderent pe neuroni. ALT001 ar putea fi aplicat în viitor pentru tratamentul diverselor tulburări neurologice de origine virală”, notează autorii acestui studiu.