Miopia, vederea neclară la distanţă, a atins niveluri epidemice iar experţii avertizează că jumătate din populaţia globului va avea nevoie de ochelari până în 2050. Potrivit studiilor recente, unul din trei copii din întreaga lume suferă în prezent de miopie.
Cercetătorii în optometrie estimează că aproximativ jumătate din populaţia globală va avea nevoie de lentile de corecţie pentru a compensa miopia până în 2050, dacă ratele actuale continuă. Adică 5 miliarde de oameni.
În ultimii 30 de ani, a existat o creştere semnificativă a prevalenţei miopiei în rândul copiilor şi adolescenţilor - de la 24% în 1990 la aproape 36% în 2023 - potrivit unei cercetări publicate recent în British Journal of Ophthalmology.
Punctele fierbinţi sunt Asia de Est şi de Sud-Est, unde ţări precum Coreea de Sud, Taiwan, Singapore, China şi Japonia au o prevalenţă a miopiei de 80-90% (!)
Pentru a ajuta la prevenirea miopiei, un studiua a constatat că acei copii şi adolescenţi miopi care poartă lentile de contact bifocale pentru a preveni agravarea deficienţelor de vedere nu pierd beneficiile tratamentului odată ce nu mai poartă lentilele.
Miopia reprezintă, de fapt, un viciu de refracţie care determină o vedere neclară la distanţă, la aproape vederea fiind, de cele mai multe ori, neafectată. Altfel spus, miopia înseamnă că lumina ajunge, incorect, în faţa retinei. În general, miopia are cauze genetice, adică se moşteneşte de la unul dintre părinţi.
În mod normal, dimensiunea globului ocular creşte rapid în copilăria timpurie, apoi încetineşte până se opreşte în jurul vârstei de 12 ani. În miopie, lungimea axială a globului ocular creşte prea repede şi poate continua să crească până la sfârşitul adolescenţei. Încetinirea acestei elongaţii poate controla miopia.
În încercarea de a împiedica globii oculari să crească prea mult la cei 235 de tineri din studiu, cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani, cercetătorii le-au oferit să poarte timp de doi ani lentile de contact multifocale moi cu un nivel ridicat de corecţie pentru vederea de aproape.
Lentilele au limitat în mod semnificativ lungirea anormală a globilor oculari şi au încetinit sau au prevenit agravarea miopiei copiilor. Însă cercetătorii s-au întrebat dacă întreruperea tratamentului nu ar putea provoca o revenire a creşterii oculare mai rapide decât normalul, care ar anula beneficiul.
În timpul unui al treilea an, când copiii au trecut la purtarea lentilelor de contact cu vedere unică, cercetătorii nu au observat nicio dovadă că efectul tratamentului a scăzut, au raportat ei în JAMA Ophthalmology
„Beneficiile obţinute cu acest tratament nu se pierd”, a declarat într-un comunicat conducătorul studiului, Dd. Jeffrey Walline de la Universitatea de Stat din Ohio.
„Standardul de îngrijire a trecut de la oferirea copiilor de ochelari cu vedere unică sau lentile de contact la lucruri care încetinesc progresia miopiei, sau creşterea globulilor oculari”, cum ar fi lentilele de contact sau picăturile oculare cu atropină.
Cu privire la aceste noi tratamente, un editorial publicat odată cu studiul a menţionat că „întrebarea fundamentală rămâne: vor scădea tratamentele de control al miopiei în copilărie riscul de afectare vizuală pe parcursul vieţii din cauza sechelelor, cum ar fi detaşarea de retină şi degenerarea maculară miopică?”
„Dacă da, atunci vom şti că aceste intervenţii sunt cu adevărat impactante”, scriu autorii.
Video: Academia Americana de Oftalmologie