Îmbătrânirea populaţiei şi explozia cazurilor de cancer de piele la bărbaţii vârstnici

Îmbătrânirea populaţiei şi explozia cazurilor de cancer de piele la bărbaţii vârstnici

Cancerul de piele reprezintă o ameninţare tot mai mare pentru bărbaţii vârstnici, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte la nivel mondial. Experţii au analizat, într-un nou studiu, povara creşterii accentuate a cancerului de piele în rândul adulţilor în vârstă, determinată în mare parte de creşterea populaţiei. Identificând regiunile şi grupurile de persoane în care cancerul de piele se răspândeşte cel mai rapid, autorii studiului oferă medicilor, autorităţilor şi publicului şansa de a acţiona la timp, pentru a proteja sănătatea şi calitatea vieţii.

Cancerul de piele se numără printre cele mai costisitoare tipuri de cancer în ceea ce priveşte tratamentul. Pe măsură ce oamenii trăiesc mai mult, creşte şi riscul ca pielea să sufere daune cauzate de radiaţiile ultraviolete de la soare. 

Cercetări anterioare arată că pacienţii vârstnici constituie în prezent aproape trei sferturi din cazurile noi, însă datele la nivel mondial care să surprindă pe deplin amploarea şi evoluţia acestui fenomen la persoanele de peste 65 de ani sunt limitate.

În studiul intitulat Povara cancerului de piele la adulţii în vârstă între 1990 şi 2021 şi proiecţii estimate până în 2050, publicat pe 21 mai, în revista JAMA Dermatology, cercetătorii de la First Affiliated Hospital al Universităţii de Medicină din Chongqing, China, au analizat datele din registrul Global Burden of Diseases 2021 pentru a cuantifica impactul melanomului, carcinomului scuamos şi carcinomului bazocelular asupra persoanelor de 65 de ani şi peste, la nivel mondial.

Analiza, care a cuprins 204 ţări şi teritorii, a inclus aproximativ 4,4 milioane de cazuri noi de cancer de piele înregistrate în 2021 în rândul vârstnicilor şi a realizat proiecţii până în 2050. 

Cercetătorii au calculat ratele standardizate în funcţie de vârstă ale incidenţei, prevalenţei, deceselor şi anilor de viaţă ajustaţi în funcţie de dizabilitate (DALY), raportate la 100.000 de locuitori.

Potrivit analiziei, chiar dacă evoluţia a fost lentă de la un an la altul, efectul cumulat în timp a devenit alarmant.

Astfel, incidenţa carcinomului scuamos a crescut cu aproximativ 2% anual între 1990 şi 2021, un ritm aparent mic, dar care, în timp, a dus la dublarea numărului de cazuri în aproximativ 35 de ani.

Carcinomul bazocelular şi melanomul au înregistrat creşteri similare.

Combinate cu expansiunea rapidă a populaţiei vârstnice, aceste creşteri treptate au dus la milioane de diagnostice noi şi la mii de ani suplimentari de viaţă pierduţi (DALYs) până în 2021, comparativ cu acum trei decenii.

Carcinomul scuamos a fost cel mai răspândit tip de cancer de piele, fiind înregistrate, în medie, circa 237 de cazuri la fiecare 100.000 de persoane, după ce s-a ţinut cont de diferenţele de vârstă între populaţii, generând cea mai mare povară - 6,16 decese la 100.000 şi 95,50 DALY la 100.000 în 2021 -, în timp ce carcinomul bazocelular a prezentat cea mai mare incidenţă, cu aproape 372 cazuri la 100.000 locuitori.

Bărbaţii au fost afectaţi de aproape două ori mai mult decât femeile, iar cele mai multe cazuri s-au înregistrat în ţările cu un nivel ridicat de dezvoltare socială şi economică.

Creşterea populaţiei, nu doar îmbătrânirea, explică în cea mai mare parte evoluţia ascendentă din ultimii 30 de ani, iar proiecţiile sugerează că doar cancerele cutanate non-melanom (carcinomul bazocelular şi carcinomul scuamos) vor continua să crească până în 2050, în timp ce povara melanomului se va stabiliza sau chiar va scădea, potrivit analizei.

Noua Zeelandă şi Australia au înregistrat cele mai ridicate rate ale melanomului la persoanele de 65 de ani şi peste în 2021: o incidenţă de 158 de cazuri la 100.000, o prevalenţă de 1.165 la 100.000, o rată a mortalităţii de 27,8 la 100.000 şi 502,2 DALY la 100.000. 

America de Nord, împreună cu Europa de Vest, Centrală şi de Est urmează îndeaproape.

Asia de Est a cunoscut cea mai rapidă creştere a poverii carcinomului bazocelular între 1990 şi 2021, cu creşteri procentuale anuale medii de peste 6% în ceea ce priveşte incidenţa, prevalenţa şi DALYs.

Cancerul de piele reprezintă o provocare tot mai mare pentru sănătatea publică a persoanelor în vârstă la nivel mondial, în special pentru bărbaţi. O mare parte din această povară poate fi prevenită sau tratată dacă este depistată din timp, notează autorii analizei.


Rata de incidenţă standardizată în funcţie de vârstă atribuită (A) melanomului cutanat, (B) carcinomului scuamos şi (C) carcinomului bazocelular în anul 2021. Sursă: JAMA Dermatology, mai 2025.

viewscnt