Un nou studiu de amploare atrage atenţia asupra unei legături între naşterea prin cezariană planificată şi riscul de apariţie a unei forme comune de leucemie la copii. Cercetarea, realizată în Suedia pe un eşantion de milioane de nou-născuţi, ar putea schimba modul în care specialiştii în obstetrică şi neonatologie analizează cazurile în care cezarienele sunt solicitate fără o necesitate medicală reală, încurajând o evaluare mai riguroasă a acestor decizii pentru a proteja sănătatea copilului pe termen lung. Este o temă care merită o analiză atentă din partea medicilor şi a factorilor de decizie din sistemul de sănătate, spun autorii.
Naşterea prin cezariană planificată a fost asociată cu un risc uşor crescut de apariţie a unei forme de cancer al sângelui şi al măduvei osoase, leucemia limfoblastică acută (LLA) la copii, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Institutul Karolinska, care precizează totodată că riscul absolut rămâne redus.
Studiul, publicat pe 4 iulie în The International Journal of Cancer, a analizat aproape 2,5 milioane de copii născuţi în Suedia în două perioade distincte: 1982–1989 şi 1999–2015.
Dintre aceştia, 15,5%, adică aproape 376.000 de copii, s-au născut prin cezariană. În total, 1.495 de copii din întregul eşantion au fost ulterior diagnosticaţi cu leucemie.
Folosind Registrul Naţional al Naşterilor din Suedia, cercetătorii au reuşit să diferenţieze între cezarienele planificate şi cele efectuate în regim de urgenţă.
Copiii care ulterior au dezvoltat leucemie erau suprareprezentaţi în grupul celor născuţi prin cezariană planificată. Mai precis, riscul pentru forma cea mai comună de leucemie infantilă, leucemia limfoblastică acută, a fost mai mare.
În cazul copiilor născuţi prin cezariană planificată, riscul de a dezvolta LLA a fost cu 21% mai mare decât la cei născuţi vaginal.
Pentru cea mai răspândită formă de LLA, leucemia limfoblastică acută cu celule B (LLA-B), riscul a fost cu 29% mai mare în rândul celor născuţi prin cezariană programată.
Acest risc crescut s-a menţinut chiar şi după ce cercetătorii au ajustat datele ţinând cont de alţi factori relevanţi din istoricul mamei şi al copilului. Creşterea riscului a fost mai evidentă la băieţi decât la fete şi mai pronunţată în rândul copiilor mai mici.
Cercetătorii accentuează că riscul, chiar şi în aceste condiţii, rămâne scăzut.
În fiecare an, în Suedia, între 50 şi 70 de copii sunt diagnosticaţi cu LLA-B. Riscul suplimentar asociat cu cezarienele planificate ar corespunde, statistic, cu aproximativ un caz suplimentar de LLA-B pe an.
„Naşterile prin cezarienă reprezintă o componentă esenţială şi adesea salvatoare în obstetrică-ginecologie. Nu dorim ca mamele să se simtă îngrijorate cu privire la operaţiile de cezariană efectuate din motive medicale justificate. Însă atunci când aceste rezultate sunt corelate cu alte studii care indică un risc crescut de astm, alergii sau diabet zaharat de tip 1 în rândul copiilor născuţi prin cezariană planificată, este justificată o discuţie serioasă despre aceste operaţii efectuate fără indicaţie medicală”, a declarat Christina-Evmorfia Kampitsi, cercetător la Institutul de Medicină a Mediului din cadrul Institutului Karolinska şi autor principal al studiului, citată într-un comunicat.
Cercetătorii au discutat şi posibile mecanisme care ar putea explica de ce naşterile prin cezariană planificate, şi nu cele de urgenţă, sunt asociate cu un risc crescut pentru anumite boli, în special cele cu componentă imunologică.
Ipoteza este că o cezariană de urgenţă este, în multe cazuri, precedată de un travaliu iniţiat natural, ceea ce expune bebeluşul unui anumit nivel de stres şi, dacă sacul amniotic s-a rupt, contactului cu flora bacteriană vaginală.
În schimb, în cazul cezarienelor planificate, care sunt de regulă efectuate înainte ca travaliul să înceapă spontan, copilul nu trece prin acelaşi stres fiziologic şi nu este expus bacteriilor vaginale.
Cercetătorii sugerează că această diferenţă ar putea explica parţial riscul crescut de LLA şi consideră că studiul contribuie la o mai bună înţelegere a mecanismelor de apariţie a leucemiei în copilărie.
Unele dintre rezultate nu au fost suficient de convingătoare din punct de vedere statistic, ceea ce înseamnă că nu se poate exclude complet posibilitatea ca ele să fi apărut întâmplător.
„Din fericire, LLA este o afecţiune rară. Tocmai de aceea, este nevoie de un număr foarte mare de naşteri prin cezariană pentru a putea obţine concluzii clare din punct de vedere statistic – lucru dificil într-un studiu bazat pe date din registrele suedeze. Totuşi, rezultatele obţinute sunt aproape semnificative, se aliniază cu cele din cercetări anterioare şi rămân valabile chiar şi după corectarea pentru alţi factori importanţi, ceea ce le face relevante din punct de vedere ştiinţific”, au concluzionat autorii.