„Paradoxul obezităţii" există şi în oncologie, cu rezultate neaşteptate în imunoterapie

„Paradoxul obezităţii" există şi în oncologie, cu rezultate neaşteptate în imunoterapie

Deşi obezitatea este în mod obişnuit legată de evoluţii negative în majoritatea afecţiunilor, un nou studiu sugerează că, în cazul cancerului, situaţia ar putea fi diferită. Concret, pacienţii oncologici cu obezitate par să răspundă mai bine la tratamentele de imunoterapie, ceea ce ar putea schimba perspectiva asupra acestui factor de risc în cancer.

Este bine cunoscut faptul că obezitatea reprezintă un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Însă, unele cercetări sugerează că, deşi persoanele obeze sunt mai predispuse la dezvoltarea unor afecţiuni cardiovasculare, acestea au şi şanse mai mici de a muri din această cauză

Această concluzie contraintuitivă este cunoscută sub numele de „paradoxul obezităţii”.

Cercetătorii de la Universitatea Thomas Jefferson, din Statele Unite, au dorit să afle dacă paradoxul obezităţii se aplică şi în cazul cancerului. 

Studiul lor, publicat recent în revista Cancer, sugerează că pacienţii supraponderali au rezultate mai bune după tratamentele de imunoterapie pentru tumori solide.

Studiul a inclus date de la peste 18.000 de pacienţi oncologici din baza de date medicală TriNetX, dintre care jumătate erau obezi. Cercetătorii au comparat ratele de supravieţuire după imunoterapie între pacienţii obezi şi cei cu un indice de masă corporală (IMC) normal.

„Am descoperit că pacienţii obezi aveau o supravieţuire generală mai bună aproape în toate cazurile”, a declarat dr. Eric Mastrolonardo, rezident în anul IV în otorinolaringologie la Jefferson Health şi autorul principal al studiului, citat într-un comunicat.

„Studiul oferă unele dovezi că obezitatea poate fi asociată cu un răspuns îmbunătăţit la imunoterapie. Această concluzie este intrigantă, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege de ce se întâmplă acest lucru”, a explicat dr. Joseph Curry, vicepreşedinte pentru cercetare la Universitatea Thomas Jefferson şi autor principal al lucrării.

Specialiştii iau în calcul mai multe ipoteze pentru a explica legătura dintre obezitate şi eficienţa imunoterapiei, printre care se numără o nutriţie mai adecvată sau o capacitate imunologică mai mare a organismului.

Cercetări anterioare pe modele animale au sugerat că obezitatea ar putea fi asociată cu rezultate mai bune întrucât determină exprimarea la niveluri mai ridicate a anumitor proteine, astfel încât medicamentele care vizează aceste proteine au un efect mai pronunţat.

Totuşi, această teorie nu a fost testată la oameni. Înţelegerea motivelor pentru care unii pacienţi răspund mai bine la imunoterapie va fi esenţială pentru îmbunătăţirea tratamentului cancerului în anii ce urmează.

„Apariţia imunoterapiei în tratamentul cancerului a fost unul dintre cele mai importante progrese din ultimele decenii, însă doar o mică parte dintre pacienţi răspund eficient la tratament”, a afirmat dr. Curry.

„Sperăm ca această cercetare să avanseze, în viitor, către studii translaţionale şi clinice, care pot conduce la identificarea unor modalităţi de a creşte numărul pacienţilor care beneficiază de imunoterapie în oncologie”, a concluzionat medicul.

 

viewscnt